in

Mlada kreativka osvaja zabavnim prikazima života Dalmatinaca: Uskoro izdaje prvu knjigu s karikaturama

Autopijac.com

Zahvaljujući Splićanki Mihaeli Erceg (23) ljubitelji stripa i karikatura u posljednje se vrijeme zabavljaju na račun svakodnevice prosječnog Dalmatinca.

Ilustracije studentice pete godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od jesenas su hit na portalu Dalmacija Danas, a jednako zanimanje izazvao je i njezin kalendar za ovu godinu u kojem kroz duhovite crteže i dijaloge portretira tipične situacije iz dalmatinskog života.

Čitajte i: Pleteno carstvo Evice Borčić: Njezini ručno izrađeni pokrivači i jastučići neodoljiv su ukras za svaki dom

– Uspjeh kalendara me iznenadio. Napravila sam ga kao dar rodbini i prijateljima, no zbog velikog interesa na kraju sam ga tiskala u šestotinjak primjeraka te je završio i u Americi, Irskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji… Kao nadahnuće mi je poslužila rubrika “Na Dobro van Doša” koja je nastala iz zafrkancije, kao odgovor na svjetski trend obilježavanja svakojakih gluposti, poput Dana pivskih limenki. O popularnosti tih crteža najbolje govori podatak da je našu istoimenu Facebook stranicu u samo nekoliko mjeseci zapratilo više od dvije i pol tisuće ljudi – kaže Mihaela.

Najviše komentara izazvala je njezina karikatura za siječanj koju je posvetila novogodišnjim odlukama, no svatko ima neki omiljeni mjesec.

Autopijac.com

– Tema ožujka je marčana bura, svibnja prvo sezonsko kupanje, a za karikaturu za kolovoz nadahnula me turistička praksa “Zimmer frei”. Naslovna strana kalendara s razlogom je posvećena koroni, kao upozorenje da se i dalje moramo držati epidemioloških mjera – dodaje Mihaela koja je 2019. osvojila nagradu Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturisticu, a iste je godine bila i među nagrađenima na Balkanskoj smotri mladih strip autora za najbolji scenarij.

Čitajte i: Čuvari dobrih emocija Tamare Peras: Kreativka je u izradi bajkovitih bića pronašla svoj mentalni wellness

– Iako me od završetka studija dijeli još samo diplomski rad, trenutačno se više vidim u karikaturi i stripu. Moram priznati da nikada nisam čitala akcijske stripove kao što je Zagor. Moja ljubav je novinski strip, a kao mlađoj najdraži mi je bio o mačku Garfieldu – kaže umjetnica, na čiji je uspjeh najponosniji njezin otac Željko, komunikolog.

Umjetnički gen je pak naslijedila od pokojne majke Antonije koja je kao grafička dizajnerica radila s mnogim kreativcima pa je za dizajn albuma splitskog glazbenika Lukyja “Ararita” dobila i nagradu Porin.

Sklonost prema umjetnosti pokazuju i Mihaelin brat, gimnazijalac Dan, te sestra Nera, koja je osnovnoškolka. No, za sada nijedno ne namjerava krenuti njezinim stopama. Mihaela uskoro planira izdati prvu knjižicu sa svojim karikaturama, a nedavno je završila i roman “Ako prođe, prođe”, akcijsku priču sa splitskih ulica.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organizuje panel posvećen dijaspori u Turskoj

Hrvatska: Bošnjaci se trebaju izjasniti kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine na popisu 2021.