MJEŠTANI SELA POD GOLIJOM STRAHUJU OD MEDVJEDA, RODITELJI SE PLAŠE ZA DJECU
in

MJEŠTANI SELA POD GOLIJOM STRAHUJU OD MEDVJEDA, RODITELJI SE PLAŠE ZA DJECU

Uplašeni mještani sela Čečina na samoj granici između Ivanjice i Kraljeva plaše se za svoj život, jer već četvrti put za mjesec dana medvjed silazi do lokalnog stanovništa i prvih kuća u potrazi za hranom. Najnoviji slučaj na svu sreću završio se na najbolji mogući način, je stariji muškarac dok je vraćao ovce sa ispaše samo pukom srećom izbjegao sigurnu smrt, kada se šumska zvjer iznenada prišunjala iza njegovih leđa.

Nije ga čuo kada je dolazio, zatim se sasvim slučajno okrenuo, medvjed je stajao na samo par metara od njega, počeo je da viče i na svu sreću čula je komšinica, pa su uspjeli nekako da ga zaplaše i otišao je drugim putem. Za dlaku je izbjegao sigurnu smrt. Međutim, nije ovo jedini slučaj, nedavno je napala poštara Dalibora koji je uspio da pobjegne i jednu zemljakinju koja je išla u šumu da bere borovnice. Nije nam svejedno da izađemo iz kuća, kada god zakoračimo kućni prag čujemo krike medvjeda kroz šumu i vukova, djeluje jezivo, nikada nisu bili ovako blizu kuća – kazao je za RINU Ratko Polovina, mještanin sela Čečina.

Iako se medvjed povukao u šumu, strah mještana Čečine ne jenjava, lokalnim putevima svakodnevno se viđaju stope divljih zvjeri i medvjeda koji u toku jednog dana pređu na desetine kilometara.

Imamo dva đaka prvaka koji su sada krenuli u školu u Deviće udaljenu šest kilometara, ne smijemo ih same pustiti mora ih neko odvoziti i dovoziti, jer stalno nailazimo na tragove divljači i medvjeda. Moram da sve svoje poslove ostavimo kako bi ih odvezli i vratili od kuće do škole –  dodao je Ratko. Također, još jedan problem sa kojim se suočavaju mještani Čečina, jeste što u strahu od medvjeda ne mogu da odu do svojih oranica i livada kako bi spremili hranu, jer se u tom dijelu Ivanjice ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom.

Obraćao sam se nadležnim istitucijama za zaštitu divljih životinja i lovačkim društvima da nam na neki način pomognu, međutim ostao sam šokiran. Savjetovali su me da ogradim prostor bodljikavom žicom, tako da ću izgleda morati cijeli život da radim samo da bih ogradio kuda se krećem, čak su me savjetovali da kupim pištaljku i da se združimo sa ovim predatorima. Zatim su me preusmjerili da se obratim državnim organima jer oni štite medvjede, a ja se pitam ko štiti ljude u ovom slučaju, ja sam rekao da zbog djece neću odustati dok se ovaj problem ne riješi, kucat ću na sva rata – zaključio je Polovina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

NATO-u i Evropskoj uniji upućen “Apel za Crnu Goru”

Zadruga: Mensur i maloljetnica Milica ne obaziru se na kamere

Mensur i maloljetnica Milica ne obaziru se na kamere