in

Milorad Dodik kritikuje izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta o obilježavanju 9. januara kao dana Republike Srpske i poručuje da Schmidt “neće biti pozvan

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, danas je kritikovao izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o obilježavanju 9. januara kao dana Republike Srpske i poručio da Schmidt “neće biti pozvan”. Dodik je rekao da bi Schmidt možda i došao samo da bi se legitimisao, ali da on “neće da ga pozove, niti će iko”. On je također naglasio da su odluke koje bi udarale na položaj Republike Srpske dovela Republiku Srpsku da donese odluke kako bi se zaštitila i da će se otići na Narodnu skupštinu Republike Srpske i donijeti odluke koje su potrebne bez obzira na to što velika sila stoji iza njih.

Dodik je također poručio da sudbina Schmidta zavisi od toga hoće li mu vlast u Republiki Srpskoj “pružiti ruku”, ali da to neće učiniti zato što se nije pokazao da je pravičan i jer nameće silu i ponaša se vanustavno. On je naglasio da odlučivanje o danu Republike Srpske nije kompetencija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da dan Republike Srpske ne može biti mijenjan, već da jeste ili nije, prema odluci naroda na referendumu.

Ovom izjavom Dodik je pokazao da se visoki predstavnik smije provoditi samo nad Bošnjacima i da je ovakva prijetnja brutalna. Međutim, problem nije samo u ovim prijetnjama, već u činjenici da međunarodni emisari, poput američkog ambasadora i Schmidta, prodaju naivnim Bošnjacima priču da vlast Osmorke sa Dodikom donosi prosperitet Bosni i Hercegovini.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Uhapšen Srbin povezan sa međunarodnom grupom “Pink Panther” nakon 11 godina bježanja

MUP uhapsio 43-godišnjaka u Raški zbog proizvodnje i prometa droge i oružja