in ,

Mešihat: Ne priznajemo Nasufovića za rejsa zbog neregularnosti Jusufspahića

Obavještavamo javnost da je dana 12. 12. 2021. godine u Beogradu održana sjednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, na kojoj je, na osnovu odluke sa prethodne sjednice planirano da se definiše izborno tijelo za izbor reisu-l-uleme IZS, da se usvoji pravilnik o izborima kao i druge radnje u skladu sa Ustavom Islamske zajednice Srbije.
Međutim, kršeći Ustav i ne poštujući dnevni red, kao ni proceduru za izbor reisu-l-uleme, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, Muhamed Jusufspahić, predložio je da se upravo na toj sjednici izabere reisu-l-ulema.

Članovi Vrhovnog sabora sa područja Mešihata IZ Sandžaka ukazali su na nepravilnost i nezakonitost takve radnje, ali njihove primjedbe nažalost nisu prihvaćene od strane predsjedavajućeg, nakon čega su bili prinuđeni napustiti sjednicu, da bi ostatak članova Vrhovnog sabora nezakonito pristupio glasanju za reisu-l-ulemu.

Autopijac.com

Napominjemo da je Mešihat Islamske zajednice Sandžaka predložio muftiju sandžačkog mr. Senada ef. Halitovića kao kandidata za reisu-l-ulemu. Njegovu kandidaturu podržali su svi organi i ustanove Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Kandidaturom muftije mr. Senada ef. Halitovića, poznavajući njegovu ličnost i djelovanje, iskazana je želja i namjera za stvaranje ambijenta koji bi doveo do ujedinjenja muslimana na teritoriji Sandžaka i Srbije. Uvjereni smo da se ovim neustavnim glasanjem za reisu-l-ulemu pokušava opstruirati proces ujedinjenja muslimana.
Navodni izbor Seada ef. Nasufovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije potpuno je nelegitiman i nezakonit. Zbog toga Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ne priznaje takvu odluku.
Pozivamo predsjednika Vrhovnog sabora IZS Muhameda Jusufspahića da što prije opozove ovu nezakonitu odluku i omogući nastavak izbornog procesa za reisu-l-ulemu u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice Srbije.
Informativna službaMešihata Islamske zajednice Sandžaka

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Srbijanski glumac Miloš Biković u vezi sa lijepom Crnogorkom

Nasufović: Sve je legalno, Sandžački mešihat i sam iznenađen saopštenjem