in ,

Mesić kritikovao Srbiju: “Čist historijski falsifikat”

Uoči raspada bivše države, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, kritizirao je Samit nesvrstanih.

Zatim je izjavio da je “Hrvatska morala odigrati aktivniju ulogu u Pokretu nesvrstanih, uprkos članstvu u NATO-u i EU” i jasnu integraciju u zemlje sa zapadnim sistemima vrijednosti.

“Žao mi je što Hrvatska nije učinila gotovo ništa u smislu saradnje s Pokretom nesvrstanih, kao da uvijek postoji strah sadašnje vlade da će se ovaj potez protumačiti kao želja za povratkom Jugoslavije”, rekao je Mesić Rečeno je da može postojati.

Mesić u izjavi za hrvatski T-portal ističe činjenicu da je Josip Broz Tito, kao glavni organizator i osnivač Pokreta nesvrstanih, tako izgradio snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svjetskih državnika, te tvrdi da je naziv upravo na 60. godišnjicu prvog sastanka, što je, smatra on, “čisti historijski falsifikat”.

Autopijac.com

“Osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni nasljednici su svi sastavni elementi države, ni manje ni više”, kaže Mesić.

On navodi da bi Pokret nesvrstanih mogao ponovo imati pozitivnu ulogu i doprinijeti smirivanju tenzija da su zemlje koordinirane.

Puno toga, kaže, zavisi od zemlje koja preuzima palicu – Azerbejdžana.

„Poruke sa sastanka u Beogradu svakako ne idu u tom smjeru – zapravo, ukoliko su već zanemarili Titovu ulogu, tamo nismo čuli nijednu poruku vrijednu pažnje“, smatra Mesić, koji kaže da ga je neprijatno iznenadilo to da na beogradski samit nije pozvan bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova Budimir Lončar.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

SANDŽAK – Fašizam na djelu, pogledajte u kom crnogorskom gradu zapošljavaju isključivo nemuslimane, partijsko zapošljavanje uzelo maha

SAMO U SRBIJI: Krstom tukao policajce jer mu je žena oživjela