in

Masovni protesti u Iranu zbog smrti devojke koju je pretukla policija za moral

Iran je izložen međunarodnim kritikama zbog smrti mlade žene koju je privela takozvana “policija za moral”, što je dovelo do trodnevnih protesta i sukoba demonstranata sa policijom u Teheranu, i drugih nereda u kojima su stradale još najmanje tri osobe.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na istragu. Sjedinjene Države, koje pokušavaju da ožive nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine, pozvale su Iran da okonča svoj “sistemski progon” žena. Italija je takođe osudila Iran zbog tog incidenta.

Demonstrantkinje su bile na čelu eskalirajućih protesta u Iranu i spaljivale su marame nakon smrti u pritvoru žene privedene zbog kršenja zakona o hidžabu.

Protesti su nastavljeni već petu noć zaredom, a zahvatili su nekoliko mjesta i gradova. Mahsa Amini umrla je u bolnici u petak nakon što je tri dana bila u komi.

U Sariju, sjeverno od Teherana, velika gomila je klicala dok su žene palile svoje hidžabe u prkosnom činu protesta.

Amini je moralna policija uhapsila prošle sedmice u glavnom gradu Irana pod optužbom da je prekršila zakon koji zahtijeva od žena da pokriju kosu hidžabom ili maramom, a ruke i noge širokom odjećom. Pala je u komu ubrzo nakon što se srušila u pritvorskom centru.

Autopijac.com

Kancelarija UN za ljudska prava navodi da je “policija za moral” u Iranu proteklih meseci pojačala svoje patrole, proganjajući žene koje ne nose hidžab na ispravan način. Organizacija navodi da se na video snimcima čija je autentičnost potvrđena, vidi kako policija šamara žene, udara ih pendrecima i ubacuje u policijske kombije ako im hidžab nije dovoljno čvrsto vezan.

Amini, koja je Kurdkinja, sahranjena je u subotu u svom rodnom gradu Sakezu na zapadu Irana. Demonstracije su izbile u tom gradu posle sahrane a policija ispalila suzavac na demonstrante u subotu i nedelju. Nekoliko demonstranata je uhapšeno.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Čečenske majke dižu glas protiv rata u Ukrajini

Pogledajte kako Nermin Nikšić govori o stranačkom zapošljavanju /VIDEO/