in

Majka ubijenog Ukrajinca se obratila Putinu

Njen sin je pomagao u evakuaciji žena i dece iz kuća u blizini letnjeg kampa Buča u Ukrajini. U jednom trenutku je nestao zajedno sa prijateljem. Tela oba muškarca pronađena su u podrumu.

Izvor: Profimedia

Slike pet tela pronađenih u podrumu u Buči u Ukrajini, sa vezanim rukama na leđima, očigledno mučenih i pogubljenih, upozorile su svet na moguće ratne zločine. Ove fotografije, otkrivene pre nešto više od nedelju dana, uključuju sina Galine Matjoško, koja je razgovarala sa novinarima ABC News-a iz manastira u kome je našla utočište.

Ukrajinska majka je rekla da je njen sin Sergej pomagao evakuisanima kada su Rusi stigli.

Došli su kao uragan, uzrokujući toliko bola. Za šta?. Ne možete ni da zamislite ovaj bol. Moja duša plače. Ne daj Bože da se ovo nekome dogodi”, rekla je Matjoško.

Galina je rekla da ima slike tela svog sina na svom telefonu. Uprkos bolu, ona ih čuva kako bi svet video šta se desilo njenom sinu.

Nisam želela da ih izbrišem, želela sam da ceo svet to vidi i zna da je to činjenica. Ne držim ih da bih sebe povređivala, želim da svi znaju da ovo nije lažno. Želim da znaju da je ovo moj sin, da se to desilo meni i mom sinu”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, njen sin je pomagao u evakuaciji žena i dece iz kuća u blizini letnjeg kampa Buča kada je nestao zajedno sa prijateljem. Tela oba muškarca pronađena su u podrumu.

Ne znam koliko je bio tamo, izgubio je pola svoje težine. Ne znam da li su ga hranili ili ne. Kako? Za šta? Odgajala sam ovo dete za sebe, za radost“, rekla je ona.

Galina je rekla da je u zvaničnom izveštaju policijskih istražitelja navedeno da je njen sin ubijen sa dva hica. Nezvanično kaže da su joj u policiji rekli da su na telu pronašli osam hitaca i više rana od noža. Ruski zvaničnici negirali su sve navode o tome šta je pronađeno u podrumu Buče.

Galina je rekla da želi da podeli poruku sa Vladimirom Putinom.

“Pogledaj šta si nam uradio. Šta je naša krivica? Šta sam pogrešila? Imate decu; šta ako se isto desi i njima? A kada naši ljudi dođu da vam kažu – sve je to lažno – da li biste im poverovali?“, upitala je Galina.

Početkom meseca i tada je u neverici je gledala plastične kese u kojima su bila tela civila.

Ovde se dogodilo nešto nezamislivo, Putinova vojska je pokazala svoje okrutno lice“, rekla je uznemireno Fon der Lajen pre nego što je zapalila sveću u znak počasti poginulim civilima.

Fon der Lajen je obučena u zaštitni prsluk, rekla novinarima u Buči da će Evropska unija učiniti sve da pomogne Ukrajini da preduzme “neophodne korake“ ka članstvu u EU, kako je zatražio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Videli smo bezobzirnost i ravnodušnost kojom su zauzeli grad. Ceo svet tuguje sa Bučanima i oni su ti koji … brane granice Evrope, brane čovečanstvo, brane demokratiju i zato smo mi sa njima u ovoj važnoj borbi“, rekla je ona.

(MONDO)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Oglasio se muškarac koji je šutirao psa i udarao ženu

Najskuplji plemeniti metal na svetu nije zlato