LEKCIJA CICI TABAKOVIĆ: Profesor Šoškić održao lekciju i predavanje ,,šokiranoj“ premijerki Tabaković

„Neobično je, međutim, ako predstavnici bilo koje centralne banke, a posebno one koja zvanično cilja inflaciju, govore o tome da su kretanja inflacije na tržištu za njih iznenađenje ili da su ‘šokantna’“, tim rečima profesor na Ekonomskom fakultetu i nekadašnji guverner Dejan Šoškić komentariše šokiranost sadašnje guvernerke Jorgovanke Tabaković i njenu iznenađenost povodom cena i poskupljenja kafe.Naime guvernerka Tabaković je juče bila šokirana zbog, kako kaže, nedopustivog poskupljenja. Kupila je, Tabakovićeva, 31. oktobra 200 grama svoje omiljene kafe za 239,99 dinara.„Ako koza laže, rog ne laže tu je račun“, rekla je Tabaković, a prenosi N1.A onda je guvernerki prijateljica 14. novembra kupila istih 200 grama omiljene kafe za 369 dinara. Tabakovićevu je šokirao za 130 dinara skuplji račun.„Dovela sam prijateljicu u neprijatnu situaciju, pa se vratila i slikala raf“, kaže.

I onda se guvernerka poslužila Guglom i videla da se njena kafaprodaje u rasponu od 234 do 374 dinara. U trenutnoj fazi rasta inflacije, država savetuje građane da tragaju za najnižom cenom proizvoda koje biraju, a velikim trgovinskim lancima Tabakovićeva poručuje da ne love u mutnom i stvaraju, kako objašnjava, spiralu inflacije.

„I moraju da se suoče s tim da će promet u njihovim radnjama opadati i da ne može da bude nadomešten ovako visokim cenama“, istakla je guvernerka.

Lekcija profesora Šoškića

„Pri računanju inflacije, cene prehrambenih artikala se zahvataju na način da se posmatraju reprezentativni artikli, na određenim mestima i u određeno vreme tokom meseca. Dakle, razlike u cenama uvek postoje na tržištu i to bi trebalo da znaju svi u bilo kojoj centralnoj banci, a posebno oni koji govore o inflaciji. To naravno zna i svaki građanin koji bilo šta kupuje na tržištu. Otuda su iskazi bilo kog državnog organa da „savetuje građanima da tragaju za nižim cenama proizvoda koje biraju“ potpuno neumesni i nepotrebni jer se građani, „od kada je sveta i veka“, svakako tako ponašaju“, poručuje profesor Dejan Šoškić.

„Trebalo bi da znaju da to ugrožava institucionalni kredibilitet centralne banke jer pokazuje njihovu nesposobnost praćenja i predviđanja inflacije, a to je ključna sposobnost ako treba da ciljaju njen nivo“, upozorava Šoškić.

Ima i važnu poruku za one koji vode finansijsku politiku u zemlji.

„Takođe, neprimereno je da predstavnici centralne banke biraju represivan rečnik ili daju negativne ocene tržišnim protagonistima koji imaju pravo u skladu sa zakonom da slobodno formiraju cene na tržištu. Groteskno je ako se, uz sve to, upuštaju i u „davanje saveta“ profesionalnim trgovcima kako treba da rade svoj posao. Naši zvaničnici kao da ne razumeju odgovornost i reputacione posledice svojih javnih nastupa, na njih lično, na instituciju u čije ime nastupaju, pa i na državu koju te institucije predstavljaju“, zaključio je Šoškić

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts