in ,

Kućni aparati koji troše najviše struje

Usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i aktuelnim ratom u Ukrajini, cene elektroenergenata dramatično rastu u čitavoj Evropi što se najviše odražava na nivo potrošnje struje u domaćinstvima.

Izvor: YouTube/Flannel guy DIY

Države su mahom povećale potrošnju gornjeg limita struje kako bi olakšale krizu domaćinstvima. Kako bi se maksimalno uštedelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slediti koji su vezani za kućne aparate.

Autopijac.com

Pošto frižider i zamrzivač moraju konstantno da budu uključeni, ne iznenađuje činjenica da preko 12% potrošnje struje u domaćinstvu odlazi upravo na ova dva aparata. Pošto se oni ne mogu isključiti, postoje načini da se osigura njihov nesmetani rad kako bi se platio samo neophodni minimum. Redovnim čišćenjem spolja i iznutra zagarantovan je dobar rad frižidera i zamrzivača. Izbacivanjem namirnica kojima je istekao rok smanjujete snagu koju frižider koristi da bi proizvode držao hladnim dok se redovnim spoljnim čišćenjem sprečava ulazak prašine u kompresor koji može otežati rad“, izjavila je Natalija Lakim, ekspert za štednju novca.

Televizor je uređaj koji je najviše vremena uključen iako ga veći deo vremena niko ne gleda.

Mnogi pogrešno pretpostavljaju da isključivanjem daljinskog gasimo televizor u potpunosti. To nije uvek slučaj. Konzole za igricu često ostanu priključene“, podseća Natalija.

Eksperti napominju da ketleri često ostanu priključeni u struju nakon korišćenja, oni troše oko 0.3 kilovata svakog sata. Punjači za telefon ne troše mnogo struje kada ostanu uključeni ali mogu biti jako opasni.

(MONDO)

Kuc

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Pedofil naručio ubistvo deteta i majke

Kanada: Nakon namaza napadači pucali na džamiju i povrijedili 5 osoba