in

Kristofer Hil novi američki ambasador u Srbiji

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je američkog diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, potvrđeno je na sajtu Bele kuće.

Podsetimo, Kristofer Hil je bio specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država koji je imao jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.Bio je zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.Služio kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik, i kao šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji.Navodi se da je dobitnik brojnih nagrada uključujući nagradu Robert Frejžer za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu.Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.Tokom 2021. on je bio pomoćni profesor na Univerzitetu Kolumbija na školi za Međunarodne i javne poslove.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

WHATSAPP SE POTPUNO ZATVARA: Uvedeno je šifriranje sigurnosne kopije podataka

Bagerom uletio u trgovinu, ukrao motocikle i dao se u bijeg (VIDEO)