in

KRIK: Vučićev kum Nikola Petrović bio vlasnik ofšor firme dok je bio državni funkcioner

Iz Agencije za sprečavanje korupcije potvrdjeno je za KRIK da Petrović tu firmu nije prijavio iako je po zakonu, kao javni funkcioner, dužan i zbog čega bi mogao da bude krivično gonjen.

Iz KRIK-a objašnjavaju da je Petrović odabrao Britanska devičanska ostrva zbog toga što se podaci o vlasnicima firmi u toj zemlji, „ozloglašenoj ofšor destinaciji“, čuvaju kao najstroža tajna.

U vreme dok je kao direktor vodio državnu kompaniju „Elektromreža Srbije“(EMS), Nikola Petrović odlučio je i da tajno postane vlasnik privatne firme sa strane.

„To znači da svako može tamo da osnuje kompaniju i da za to gotovo niko ne sazna“, navode iz KRIK-a i dodaju da je na taj način sakrio sebe i kao vlasnika računa u švajcarskoj banci.

KRIK navodi da je Petrović za sve to angažovao tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu „Fidinam“ preko koje je komunicirao sa agencijom „Alcogal“ sa Paname, koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija „Monfrini Bitton Klein“ iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma.

Dokumenta otkrivaju i da su od agencije „Alcogal“, koja je angažovana da otvori ofšor firmu, Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je javni funkcioner, kako navodi KRIK, verovatno kako bi se izbegle dodatne provere.

„Alcogal“ je ipak otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao „klijent visokog rizika“.

Kompanija „Arkshore“ još uvek postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva.

U procurelim dokumentima ofšor kompanija, do kojih su došli novinari Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), nazvanim Pandorini papiri (Pandora Papers), o kojima su ranije izvestili svetski mediji, nalaze se imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, političara i milijardera.

Dokumenta otkrivaju njihova tajna bogatstva i poslove.

 

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Oslobodjenje: Vučić da podnese ostavku zbog odbrane narko mafije

Građani ogorčeni na nesposobnost novopazarskog vodovoda. Četiri mjeseca voda teče niz ulicu