KOSOVSKI SCENARIO SPREMAN ZA VOJVODINU?! Hrvati je već priznali!
in

KOSOVSKI SCENARIO SPREMAN ZA VOJVODINU?! Hrvati je već priznali!

Inicijativa da se odrednica „Vojvođanin/Vojvođanka“ na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost zabrinula je mnoge, koji su potvrdili i pisanje Alo! da se iza toga verovatno krije plan da se Vojvodina odvoji kao posebna država. 

Ova inicijativa zabrinula je predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio da je to pokušaj rastakanja srpske nacije.

– Ali to neće uspeti. Znaju ljudi u Vojvodini šta su, oni su i Srbi, Mađari, Hrvati, svih preko 20 nacionalnosti u Vojvodini, ali još nije bilo Vojvođana. A to što bi neko da se igra sa regionalnom pripadnošću, to je kao kad bi Šumadinci ili Vranjanci rekli da će da budu nacija – rekao je Aleksandar Vučić.   

Analitičar Željko Injac ističe da je sporna inicijativa nastavak komunističke antisrpske politike „Što slabija Srbija, to jača Jugoslavija“,  zbog koje je Srbija podeljena na tri dela.

– Videli smo kako je jedan deo prošao, to jest Kosovo. Zato nije nerealna bojazan da je uvođenje nepostojeće nacije Vojvođani zapravo svesno i namerno podsticanje separatizma severne srpske pokrajine. Srpsko Vojvodstvo je imalo smisla u Austrougarskoj, kada su se Srbi u Vojvodini borili za svoja građanska i politička prava. Danas je ta autonomija sasvim besmislena jer Srbi koji čine većinu u Vojvodini, koja je procentualno srpskija od uže Srbije, konačno žive u Srbiji koja im kao njihova država omogućava sva ta prava za koja su se vekovima borili. Kreiranje veštačkih nacija od strane pojedinih zapadnih centara moći po regionalnom principu od srpskog etničkog korpusa je osmišljeno u cilju suzbijanja srpskog elementa na Balkanu kao preventiva u borbi protiv ruskog uticaja. Plodovi te geopolitičke borbe su razbijanje Jugoslavije, Jasenovac, dehumanizacija Srba, pokušaji otimanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Makedoniji i uopšte u regionu. Posle uvođenja odrednice Vojvođani, možemo očekivati i zahteve za vojvođansku pravoslavnu crkvu, jezik, pismo i, konačno, državu – kazao je Injac.

alo.rs

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Jedan komentar

Objavio sandzaklive

Stranka pravde i pomirenja usvojila Deklaraciju protiv kriminala

Stranka pravde i pomirenja usvojila Deklaraciju protiv kriminala

Novi Pazar: Održan skup “Pohod na Hadžet i šehidska dova”

Novi Pazar: Održan skup “Pohod na Hadžet i šehidska dova”