in

Koperkikus: Rekordno topli oktobar u Evropi

LONDON – Evropa je imala najtopliji oktobar ikada, sa temperaturama za skoro 2 stepena Celzijusa iznad referentnog perioda 1991-2020, saopštio je danas Kopernikus, služba za klimatske promene Evropske komisije.

Evropski servis, koji raspolaže komparativnim vrednostima jedino za period od 1991. do 2020. godine, saopštio je da su rekordne dnevne temperature zabeležene su u oktobru ove godine na nekoliko lokacija u zapadnoj Evropi – u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, kao i u brojnim oblastima Italije i Španije.

Jedina područja na evropskom kontinentu na kojima je ovogodišnji oktobar bio hladniji od proseka bila su neka od grčkih ostrva i Island.

Dok su u nekim delovima Balkana i u Grčkoj temperature bile skoro na nivou prosečnih, u drugim delovima zapadne Evrope bile su iznad prosečnih vrednosti.

Globalno, oktobar 2022. godine bio je za 0,41 stepen Celzijusa topliji od proseka za period 1991-2020. godina i svega za oko 0,04 stepena Celzijusa hladniji od oktobra 2019. godine, koji je bio najtopliji mesec oktobar u istoriji, naveli su iz Kopernikusa.

Tanjug

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Brnabić: Nalogodavci i glavni organizatori atentata na Vučića još su na slobodi i van domašaja naših službi!

Budi se Crna Goro