in

Ko je spoznao suštinu života, on živi savjesno i vrlina je njegov saputnik 

Piše: dr. Mustafa Mahmud / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Onaj ko živi u dubinama pustinje žali se na gorčinu života jer ne može naći vodu.

Stanovnik Kaira ima vodu, svjetlo, klimu, telefon i televiziju, ali ako ga saslušate, vidjet ćete da se također žali na težak život, na lošu probavu, šećer i povišen pritisak.

Milioner koji živi u Parizu, koji posjeduje sve o čemu je sanjao, žali se na depresiju, klaustrofobiju, nesanicu i anksioznost.

Onaj kome je Allah dao zdravlje, novac i lijepu ženu, sumnja u svoju lijepu ženu i ne poznaje okus rahatluka i duševnog mira.

A slavna i uspješna ličnost, zvijezda koju je u svemu pratila sreća i koja je izašla kao pobjednik u svim bitkama, nije mogla da pobijedi svoju slabost i podložnost drogi, pa se navukla na kokain i samu sebe uništila.

Vladar koji posjeduje sve u jednoj državi, čak misli da posjeduje i ljudske živote i sudbine, vidite ga da je rob svojih strasti, sluga svojih ambicija i da je ponižen zbog svojih hirova.

Šampion u hrvanju ima uvećano srce kao rezultat povećanja mišića.

Svi mi napuštamo svijet sa sličnim problemima, uprkos vidljivim razlikama, uprkos bogatstva bogatih i siromaštva siromašnih, njihov konačni rezultat dunjalučke sreće i nesreće je približan.

Autopijac.com

I kada bi svako od nas ušao u srce onog drugog, sažalio bi se na njega i vidio bi pravdu unutrašnjih vaga uprkos disbalansu prividnih, vanjskih vaga, i onda ne bi osjećao zavist, mržnju, oholost i aroganciju.

Svi ovi dvorci, vile, zgrade, raskoš, dragulji i biseri samo su spoljašnji ukras poput ukrasa na igračkim kartama, a u srcima onih koji žive u toj vanjskoj raskoši, stanuje tuga i bolni jecaji.

Zavidnici, mrzitelji, zlobnici, obmanuti i naizgled radosni ljudi, prevareni su spoljašnjim izgledom dunjaluka, a nesvjesni su suštine života. Da je lopov shvatio ovu suštinu, ne bi krao, da je ubica shvatio ovu suštinu, ne bi ubijao i da je lažov shvatio ovu suštinu, ne bi lagao.

Da smo naučili i shvatili suštinu života, onda bismo dunjalučke blagodati tražili isključivo na pošten način, nastojali bi da živimo savjesno i vrlina bi bila naš saputnik.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Da je Vladimir Putin žena nikad ne bi započeo “ludi, mačo” rat u Ukrajini

Ovo je policajac koji je SLUČAJNO UPUCAO OCA