in

Ko je Rinat Ahmetov koji će obnoviti Ukrajinu

Milijarder Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek u Ukrajini, je dao obećanje da će obnoviti svoju zemlju.

Izvor: Profimedia

Rinat Ahmetovje rekao da će popraviti štetu koju je zemlji nanela ruska vojna operacija.

Obnovićemo celu Ukrajinu… Verujem da ćemo svi ponovo izgraditi slobodnu, evropsku, demokratsku i uspešnu Ukrajinu”, rekao je Ahmetov u intervjuu za Rojters.

Nekada poznat kao “vlasnik Donbasa” zbog svoje imovine u regionu, rekao je da će započeti rekonstrukciju sa gradom Marijupoljom, gde njegova metalurška kompanija Metinvest grupa poseduje dve velike čeličane, Azovstal i Železaru Iljič. Ranije ove nedelje, kompanija je izvestila da je Ukrajina izgubila do 40 odsto svojih kapaciteta od početka ruske vojne operacije na njenom tlu.

On je rekao da njegova preduzeća neće raditi na teritoriji Ukrajine koja je pod ruskom kontrolom, dodajući da je opsada Marijupolja onesposobila više od trećine ukrajinskih metalurških proizvodnih kapaciteta.

“Moja ambicija je da se vratim u ukrajinski Marijupolj i primenim naše [nove proizvodne] planove kako bi čelik proizveden u Marijupolju mogao da se takmiči na globalnim tržištima kao i ranije”, rekao je Ahmetov.

Biznismen je najbogatiji građanin Ukrajine, prema procenama Forbsa. Njegovo bogatstvo trenutno iznosi oko 7,6 milijardi dolara. On je 23. februara, dan pre nego što je Rusija pokrenula operaciju u Ukrajini, objavio da je uplatio 33,7 miliona dolara poreza u budžet zemlje pre roka. Napomenuo je da se istog dana vratio u zemlju i da od tada nije otišao, iako su mnogi drugi biznismeni pobegli iz Ukrajine usred sukoba.

Glavna imovina Ahmetova se nalazi u kompaniji Sistem Capital Management (SCM), najvećoj finansijskoj i industrijskoj grupi u Ukrajini. SCM poseduje preko 70% Metinvesta.

(MONDO)

Report

Šta misliš o ovome?

-1 Points
Upvote Downvote

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Srbija da prekine lutanje i što pre uvede sankcije Rusiji

NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI NASTAVAK POLITIKE FAŠIZMA