in

Kličko razočaran u Nemačku pomoć Ukrajini

Bivši svetski prvak i gradonačelnik Kijeva očekuje više od saveznika kao pomoć u mogućem ratu sa Rusijom

Tenzije u Ukrajini rastu iz dana u dan, sukob sa Rusijom je, čini se, neizbežan i otud je svaka pomoć i podrška za tu državu zlata vredna. Ona poslednjih dana pristiže iz Velike Britanije, Amerike i Nemačke, međutim ne u onom obimu u kojem to žele Ukrajinci.

Gradonačelnika Kijeva, bivšeg svetskog prvaka u boksu Vitalija Klička, koji se angažovao u delikatnoj situaciji, najviše je razočarala “pomoć” od Nemačke.

Naime, Nemačka će Ukrajini isporučiti 5000 vojnih kaciga, saopštila je nemačka ministarka obrane Kristin Lambreht, dok je Kijev oštro kritikovao Berlin i kancelara Nemačke Olafa Šolca jer i dalje odugovlači da pošalje oružje toj istočnoevropskoj zemlji, koje joj pruža NATO.

Primila sam pismo od ukrajinske ambasade u kojem se traži vojna pomoć. Poslaćemo 5000 komada šlemova kao jasnu poruku da smo na vašoj smo strani – rekla je ministarka odbrane Nemačke Lambreht, prenosi Telegraf.

Sjedinjene Američke Države i Britanija dogovorile su da isporuče značajnu vojnu pomoć, međutim Nemačka je opreznija, više puta odbijala je da šalje “smrtonosno oružje” Ukrajini, koja je od ovog saveznika dobila sanitetsku opremu u vrednosti od 5.5 miliona evra.

Vitalij Kličko je pomoć Nemačke nazvao šalom.

– Ponašanje nemačke vlade ostavlja me bez teksta. Ministarka odbrane Nemačke verovatno ne shvata da se suočavamo sa dobro opremljenom ruskom vojskom koja u svakom trenutku može ući u Ukrajinu. Šta će nam poslati sledeći put? Jastuke? – odbrusio je Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Inače, nekadašnji svetski prvak u boksu od nastanka tenzija sa Rusijom pomože u odbrani Ukrajine i pozvao je i ostale čelnike da učine isto.

– Mnogi od nas su služili vojsku, a te veštine bi trebalo da budu vraćene. Mislim da je takva obuka od suštinskog značaja za srednje i visoke funkcionere zemlje koja je u ratu već osam godina – rekao je Kličko početkom godine. (Telegraf)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Prvi put na Australian Openu teniserka s hidžabom |

Novi Pazar-Rožaje: Saradnja i povezivanje u interesu građana