in

KINA ZADNJI PUT UPOZORILA AMERIKU! “Samo probajte to da uradite, smrvićemo vas”

Kineski ministar odbrane Vei Fenge je rekao američkom kolegi Lojdu Ostinu da će se boriti po svaku cijenu da zadrže Tajvan u svojim granicama.

Kineski ministar odbrane general Vei Fenge rekao je u petak američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu da će se Peking “boriti po svaku cijenu“ da spriječi Tajvan da se otcjepi od kineskog kopna. Njegovom stavu je prethodila situacija u kojoj SAD potpisuju višemilionski sporazum o oružju sa Tajvanom i usred konfliktnih poruka o statusu ostrva iz Vašingtona.

“Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska nema drugog izbora nego da se bori po svaku cijenu i preduzme sve neophodne mjere da uništi svaki pokušaj tajvanskih separatista da odvoje Tajvan od matice“, rekao je Vej Ostinu, prenosi Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćian.

“Kineska vojska će odlučno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, dodao je Vu. Vej i Ostin sastali su se u petak u Singapuru, na marginama godišnje odbrambene konferencije Šangri-La dijaloga. Skup, koji je organizovao Međunarodni institut za strateške studije, privukao je učesnike iz više od 40 zemalja, a otvorio ga je govor japanskog premijera Fumija Kišide.

Prije sastanka Ostina i Veija, američki predsjednik Džo Bajden je prošlog mjeseca izjavio da će Amerika uključiti svoju vojsku u svaki potencijalni sukob između Kine i Tajvana, naizgled zanemarujući dugogodišnju politiku SAD o “strateškoj dvosmislenosti” na ostrvu i njen odnos sa Pekingom.

Ostin i američki državni sekretar Antoni Blinken pozvali su se na Bajdenovu izjavu i izjavili da SAD ostaju pri svojoj “politici jedne Kine“ – koja priznaje, ali ne podržava suverenitet Pekinga nad Tajvanom i ne garantuje niti isključuje američku vojnu intervenciju ako Kina zaprijeti silom asimiluju Tajvan.

Međutim, Blinkenovo insistiranje da je Kina uključena u “provokativnu retoriku i aktivnost“ prema Tajvanu, kao i odobrenje Pentagona u srijedu za prodaju oružja Tajpeju od 120 miliona dolara, naljutili su kinesku vladu. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lijian u četvrtak je saopštio da takvi dogovori “ozbiljno krše princip jedne Kine“.

Govoreći u Singapuru u petak, Vu je ponovio protivljenje Kine ovom sporazumu o oružju i odbacio Blinkenove tvrdnje da Peking ugrožava stabilnost Tajvanskog moreuza. Umjesto toga, on je tvrdio da su “nezavisnost Tajvana i strane snage“ odgovorne za sve promjene.

(MONDO)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Komentari ne prestaju: Nova supruga Mustafe Sandala nije ni do koljena Emini Jahović

Albanac svakog dana već 4 godine hrani bolesnu djecu u Vranju: U pekari rade i Srbi