in

Kavazović: Podržavam nastojanja porodice Muamera Zukorlića da se utvrde uzroci njegove smrti

Foto: Klix.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović saopćio je danas kako podržava odluku porodice rahmetli Muamera Zukorlića, potpredsjednika Skupštine Republike Srbije i člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, da se pokrene istraga o uzrocima njegove iznenadne smrti koja se desila prije više od pet mjeseci.

“Podržavam nastojanja porodice rahmetli Muamera Zukorlića, člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i bivšeg dugogodišnjeg muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, s namjerom da se istraže sve okolnosti i utvrde stvarni uzroci njegove iznenadne smrti. Kako postoje sumnje da smrt rahmetli Muamera Zukorlića nije nastupila prirodnim putem, već da je bila posljedica trovanja, očekujemo od nadležnih državnih organa da poduzmu sve što je potrebno kako bi se, bez sumnje, utvrdile stvarne činjenice u vezi s tim.

Ukoliko se, pak, utvrdi da je smrt Muamera Zukorlića nastupila kao poljedica trovanja, zahtijevamo da se po svaku cijenu pronađu naredbodavci i počinioci tog gnusnog čina i da se privedu pravdi”, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru naložilo je ekshumaciju tijela rahmetli Muamer-ef. Zukorlića, u okviru istrage o utvrđivanju uzroka njegove smrti.

Predmet je zaprimljen 11. aprila 2022. godine, po krivičnoj prijavi koju je Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) podnio Zukorlićev sin, Usame. On je Tužilaštvu predao i laboratorijske nalaze koji, kako je ranije saopćio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

Prema njegovim navodima, jedna laboratorija utvrdila je da postoji visoka vjerovatnoća da je rahmetli muftija Zukorlić otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Muamer ef. Zukorlić je na ahiret preselio 6. novembra, u 51. godini. Kao uzrok smrti tada je navođen srčani udar.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Vozilo kosovske policije ponovo napadnuto u severnom delu Kosova

Oglasio se muškarac koji je šutirao psa i udarao ženu