in

Kako ubrzati metabolizam

Održavajte dobar metabolizam i vaše telo će obaviti sav težak posao umesto vas!

Izvor: Eric Cote/Shutterstock.com

Zdrave navike u ishrani možda neće uvek doći lako, ali davanje prioriteta samo nekolicini može mnogo pomoći kada je u pitanju održavanje snažnog metabolizma. Nema više svakodnevnog prepunjavanja tanjira ili zaboravljanja zelenila. Vaše telo će vam kasnije biti zahvalno.

“Zdrav i jak metabolizam pomaže celokupnoj funkcionalnosti tela. Jednostavno razgrađuje hranljive materije iz vaše svakodnevne hrane, ‘efikasno troši kalorije i ne skladišti ih nepotrebno, kao masti'”, objašnjava doktor Tami Lakatos Šejms.

Bez obzira da li želite da smršate ili samo da održite vitku figuru, važno je da imate brz metabolizam. Znaci upozorenja poremećaja metabolizma mogu biti brojni: stalno ste umorni, žudite za ugljenim hidratima, imate zatvor ili neredovne menstruacije. Ako se to dešava, ona vaš metabolizam ne funkcioniše onako kako bi trebalo.

Isprobajte ove navike u ishrani kako biste ubrzali metabolizam:

Mudro birajte grickalice

Uzimanje u obzir onoga što želite da grickate tokom dana ima svoje prednosti. Dijatetičari predlažu da užina bude puna proteina umesto ugljenih hidrata jer “povećava brzinu metabolizma dok je vaše telo u mirovanju, čak i kada spavate”.

Kada vaše telo razgrađuje proteinsku hranu, vaš metabolizam radi efikasnije nego kada konzumirate velike količine ugljenih hidrata.

Nemojte jesti previše odjednom

“Osim što doprinosi povećanju telesne težine, ako jedete previše odjednom, to će vas učiniti sporim i manje aktivnim. Nemojte se plašiti da počnete sa manjim porcijama na tanjiru, a onda se vratite po još hrane kasnije, ako ste još uvek gladni. Ako jedete velike, masne, visokokalorične obroke, posebno ako ste neaktivni, sagorećete manje kalorija i nećete moći da pokrenete svoj metabolizam”, kaže doktor.

Uverite se da unosite dovoljno kalorija

Ako ste u kalorijskom deficitu ili imate manje dnevnih potreba za unosom i ne vidite nikakve rezultate u gubitku težine, to bi mogao biti znak da vaš metabolizam ne funkcioniše u kapacitetu u kom bi trebalo. Preskakanje obroka i gubitak kalorija u toku dana usporava vaš metabolizam tako što uzrokuje da zadrži kalorije predugo da bi telo nastavilo da funkcioniše.

Uključite više lisnatog povrća u svoju ishranu

Hranljive materije koje se nalaze u lisnatom zelenilu su korisne za telo na različite načine. Jedenje više zelenila može podržati razvoj boljeg varenja i, zauzvrat, uklanja stres nakon jela. Lisnato povrće proizvodi zdrav nivo glukoze u krvi i lipida koji se lako mogu razložiti u oblike energije.

Smanjite konzumiranje alkoholnih pića

Alkohol potiskuje vaš metabolizam i stimuliše apetit jer vaše telo ga vari umesto hrane. Prema nekim istraživanjima, umereno piće znači dva ili manje pića za muškarce na dnevnom niovu i jedno piće ili manje za žene.

(MONDO)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Kako se piše predpostavljam ili pretpostavljam

Zelenski upozorio da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje | Info