in

Kako sniziti povišenu tjelesnu temperaturu kod djeteta

Roditelju, naravno, ništa nije dragocjenije od njegovog djeteta. Razumljivo je da počnete paničiti ako ono pokazuje znakove i simptome povišene tjelesne temperature. Međutim, u većini slučajeva, razloga za brigu nema.

Normalno je da temperatura bebe oscilira iz različitih razloga: od fizičkog napora, tople kupke, borbe tijela protiv alergija do nastojanja metabolizma da se ojača. Čak i doba dana može utjecati na tjelesnu temperaturu, jer ona ima tendenciju rasta popodne i rano navečer.

Važno je imati na umu da temperatura sama po sebi nije bolest, ona je simptom drugog problema. U većini slučajeva problem je u infekciji. Međutim, ovisno o tome o kojoj infekciji je riječ i je li možda riječ o nekom drugom problemu, odredit će se tok liječenja.

Uzroci

Neki od najčešćih uzroka su:

Virusna infekcija

Virusi poput intestinalne infekcije, prehlade, gripe ili vodenih kozica mogu kod bebe razviti temperaturu kao prirodni odgovor na suzbijanje infekcije. Budući da virusi nisu bakterijske prirode, antibiotici, nažalost, neće imati učinka.

Bakterijska infekcija

Iako se manje javljaju nego virusne infekcije, mogu biti poprilično ozbiljne. Infekcije uha i grla, mokraćnih kanala, upala pluća ili meningitis zahtijevaju upotrebu antibiotika kako bi se spriječile dodatne zdravstvene komplikacije.

Pretoplo odijevanje

Novorođenčad naročito mogu dobiti temperaturu ako su pretoplo odjevena ili se nalaze u pretoplom prostoru. Pazite da beba ne bude prekomjerno pokrivena dodatnim pokrivačima ili odjećom. Također, obratite pažnju na to da li je temperatura u sobi ugodna.

Imunizacija

Ako je beba primila vakcinu u protekla 24 sata, vjerovatno će dobiti temperaturu. Ne treba brinuti, a za ublažavanje bolova mogu se koristiti odgovarajuće doze acetaminofena ili ibuprofena za dojenčad. Međutim, ako temperatura traje i nakon 48 sati, preporučljivo je otići kod ljekara.

Rast zuba

Moguće je da djetetu poraste temperatura zbog nicanja zuba. Trljanje zuba ili prsten za zube vam mogu pomoći.

Recimo da vaša beba pokazuje znakove temperature. Samo zato što toplomjer pokazuje 37 ili 38 stepeni, ne mora značiti da je vrijeme za uzbunu. Ako se beba ponaša normalno i još uvijek je zainteresovana za igru​, temperatura vjerovatno nije ozbiljna. Uz to, ne brinite previše ako nema apetit. Sve dok normalno pije i mokri, to što ne jede je uobičajeno kod povišene temperature.

Metode

Hladna obloga

Postavljanje hladne, mokre krpe na glavu bebe može “izvući” temperaturu i pomoći joj da se odmori.

Tečnosti

Ovdje spadaju voda, bistra supa ili jogurt. Ako je beba mlađa od šest mjeseci, majčino mlijeko će hidratizirati i ojačati imunološki sistem.

Ugodna temperatura

Koristite klima uređaj ili ventilator kako biste održali dječiju sobu na ugodnoj temperaturi (21 – 23 stepena).

Lagana odjeća

Skinite dodatne slojeve odjeće kako bi dijete lakše gubilo toplotu kroz kožu. Budući da dojenčad ne mogu dobro regulirati temperaturu, teže ih je “ohladiti” nakon što se “pregriju” s više slojeva.

Mlaka kupka

Natopite spužvu mlakom vodom i cijedite je na bebinu kožu. Voda zatim isparava i ovaj postupak u određenoj mjeri može spustiti temperaturu. Izbjegavajte korištenje hladne vode da ne biste prouzrokovali suprotan efekt.

Nemojte koristiti aspirin, jer to može uzrokovati potencijalno fatalnu bolest koja se naziva Reyeov sindrom.

Kada ići ljekaru

  • Ako odbija piti tečnost
  • Ako ima znakove dehidracije (suha usta, ne može “formirati” suze, ne mokri kao obično, generalno je manje aktivno)
  • Kontstantno ima dijareju ili konstantno povraća
  • Ima osip
  • Ima upalu grla ili uha
  • Osjeća nelagodu tokom mokrenja
  • Ima groznice koje se javljaju i nestaju tokom nekoliko dana, čak i ako traju samo nekoliko sati
  • Ako dijete ima srčane probleme, srpastu anemiju, rak, cistične fibroze ili dijabetes(Klix)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Šta sve možete očistiti medicinskim alkoholom

Talibani traže diplomatsko priznanje i finansijsku pomoć Njemačke