Kako Je Tutin Stigao Od 15 Do 500 Zaraženih Mesečno
in

Kako Je Tutin Stigao Od 15 Do 500 Zaraženih Mesečno

Autopijac.com

Opština Tutin jedno je od žarišta u kojem je zbog rasta broja zaraženih koronom nastava za srednjoškolce počela onlajn i đaci se još nisu sreli uživo. Tamošnji epidemiolog Mithat Eminović kaže da su za takvu epidemiološku situaciju glavni krivci nedovoljan odzov na vakcinaciju i neodgovornost lokalnog kriznog štaba. Ipak, u izjavi za Nova.rs, on ima i neke bolje vesti, pa navodi kako bi tutinjski srednjoškolci već od naredne nedelje mogli ponovo u klupe, po kombinovanom modelu.

„U maju smo imali 154 zaražena, u junu 13, u julu 15, a u avgustu 543. U septembru za prvih šest dana bilo je 111 zaraženih“, dr Eminović navodi podatke koji sami govore.

Doktor, ipak, ističe da Tutin nije jedino žarište. Ipak, nema dilemu ko su u ovom talasu najugroženiji.

„Ovo povećanje broja obolelih je epidemijski talas nevakcinisanih. Više od 90 posto su nevakcinisani“, kaže naš sagovornik.

Procenat Tutinaca koji su rešili da zavrnu rukav je oko 20 posto. Ipak, to nije jedini razlog za porast broja zaraženih.

„Ne poštuju se mere, a tu je i neodgovorno ponašanje opštinskog Kriznog štaba“, objašnjava dr Eminović.

Naš sagovornik primećuje da se broj zaraženih ipak smanjuje, pa je sada oko 20 zaraženih na dnevnom nivou, a bilo ih je i duplo više.

Autopijac.com

„Odluke o tome po kojem modelu se idu u školu donose se se petkom. Možda će već ovog petka biti doneta odluka da ti đaci krenu po kombinovanom modelu“, kaže Eminović.

Semafor model
Većina škola u Srbiji nastavu organizuje redovno, a 17 opština časove organizuje po kombinovanom modelu. Na samom početku ih je bilo 15. Tu su i dve opštine u kojima srednjoškolci nastavu u potpunosti pohađaju onlajn.

Minsitarstvo prosvete je saopštilo da se na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, drugi model nastave od 6. septembra primenjuje i u srednjim školama na teritoriji Kragujevca i opštine Veliko Gradište.

U režimu drugog modela nastave ostaju i srednje škole u 15 jedinica za koje je odluka doneta još prošle nedelje.

To su: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik.

Takođe na snazi ostaje odluka o primeni trećeg modela, odnosno onlajn nastave u svim srednjim školama u opštini Tutin i osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama.

Izvor Nova.rs

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Od posledica koronavirusa preminuo i vokalni solista Dragan Stefanović Eno

Od posledica koronavirusa preminuo i vokalni solista Dragan Stefanović Eno

SLUČAJ ‘HIMNA’: Naše dostojanstvo neće odbraniti SDP, SPP i SDA, jer ga oni nemaju

SLUČAJ ‘HIMNA’: Naše dostojanstvo neće odbraniti SDP, SPP i SDA, jer ga oni nemaju