in

Kako izgledaju simptomi ujeda krpelja

Parkovi u Beogradu su prepuni zaraženih krpelja, a u nastavku saznajte šta sve treba da znate pre odlaska u prirodu!

Izvor: YouTube/ben sedin/Screenshot

Sezona izleta u prirodi je počela, ali ove godine donosi i jednu veliku opasnost: zaražene krpelje. Zelene površine su okupili insekti koji su zaraženi bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, a JKP “Gradska čistoća” je tokom prošle nedelje obavila veliku akciju suzbijanja krpelja.

S obzirom na to da je ova vest zabrinula mnoge Beograđane, lekari otkrivaju šta je najpotrebnije da uradite pre odlaska, ali i nakon dolaska iz prirode.

Prva ovogodišnja analaza Zavoda za biocide pokazala je da na teritoriji Beograda, od 17 pregledanih lokacija, na čak njih 15 (88 odsto) je utvrđeno prisusutvo krpelja koji u sebi nose bakteriju boreliju koja je uzročnik lajmske bolesti. Neke od tih lokacija su Banjička šuma, Topčider, SC Surčin, Bojčinska šuma, Košutnjak, Avala, Trešnja, Stepin Gaj, Zvezdarska šuma, Lipovačka šuma, Ušće.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković za Blic otkriva da je da ukoliko primetite krpelja na svojoj koži, obavezno odete kod lekara.

“Prilikom odlaska u prirodu možete koristiti neka repelentna sredstva. Znamo da postoje sredstva za zaštitu od ujeda komaraca, recimo. Dalje, savetuju se dugačke nogavice, rukavi, ali s obzirom da nam dolazi sve toplije vreme, pitanje je koliko taj savet ima smisla. Ali ono što je najbitnije je, nakon svakog povratka iz prirode dobro prekontrolisati kožu, noge, ruke, glavu”, kaže dr Ranković za Blic i dodaje:

“Krpelja nemojte vaditi sami, to radi isključivo stručno lice. Ranije se, recimo, stavljao alkohol, ulje ili neko drugo sredstvo, ali to se nikako ne preporučuje jer primena svih tih sredstava mogu da izazovu da krpelj povrati, pa ukoliko je inficiran, on u kožu može da ubrizga boreliju burgdorferi, koja izaziva lajmsku bolest. Srećom, nema razloga za paniku, nisu svi krpelji zaraženi, ali svakako je neophodno javiti se lekaru”, objašnjava profesor Ranković.

Simptomi ujeda krpelja

Simptomi mogu biti različiti, a kao najčešći javljaju se povišena temperatura, bolovi u mišićima koji mogu biti znak infekcije. Tada se pacijent leči antibiotikom, a ako se infekcija ne izleči, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Simptomi lajmske bolesti su opšta slabost, umor, drhtavica, blago povišena telesna temperatura, glavobolja, ukočenost vrata, bolovi u mišića i zglobovima, natečeni limfni čvorovi vrata ili glave.

Preporuke za vas:

  • Izbegavati šetnju, posebno bosih nogu, kroz visoku travu
  • Izbegavati ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na neuređenim zelenim površinama
  • Nositi garderobu dugačkih rukava i dugih nogavica svetlijih boja, jer se tako ove paukolike artropode mogu lakše uočiti
  • Nositi zatvorenu obuću i čarape
  • Mogu se koristiti repelenti, ali oni ne pružaju 100% zaštitu
  • Pri povratku iz šetnje po prirodi neophodno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija
  • Detaljno prekontrolisati kućne ljubimce. U prenošenju i rasejavanju krpelja iz prirode, kućni ljubimci mogi imati veliki doprinos, pa je neophodno sprovesti i njihovu zaštitu
  • Potrebno je adekvatno održavanje dvorišnih površina u ličnom vlasništvu
  • Ukoliko se i pored primenjenih mera opreznosti, primeti ubod krpelja, neophodno je javiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi

(MONDO/Blic)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

PRANJE AUTA U BIJELOM POLJU

Abel Ksavijer prešao u islam