Kako izgleda život u Avganistanu pod kontrolom talibana
in

Kako izgleda život u Avganistanu pod kontrolom talibana

Ko ima kontrolu nad avganistanskom pokrajinom Pandžšir – Dolina pet lavova – nagađa se već danima. Danas su talibani ponovili da su oni uspostavili vlast u toj provinciji. Vođa pobune u Dolini pet lavova, bivši potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, pozdravio je predlog verskih poglavara da se dogovorom dođe do kraja sukoba, ali je odbacio tvrdnje da je provincija zauzeta. Posle obnove avionskog saobraćaja, hiljade ljudi, stranaca i Avganistanaca još uvek pokušavaju da napuste zemlju u strahu od talibanske osvete.

Talibani pokušavaju da pošalju poruku mirotvoraca i obećavaju da se nikome neće svetiti.

„Porazili smo snage otpora. Imamo podršku naroda. Stanovnici Pandžšira treba da odlože oružje i da se vrate normalnom životu. Mi se obavezujemo da branimo njihovu bezbednost. Oni su avganistanski građani i njihovi životi su nam važni“, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžah.

Retke vesti koje stižu iz provincija koje su još od letos pod kontrolom talibana, demantuju njihove pomirljive reči.

Bivša policajka, Banu Negar, ubijena je trudna u porodičnom domu u gradu Firozoh.

Portparol vlasti u Kabulu izjavio je da su talibani „svesni incidenta“, i tvrdi da je talibani nisu ubili. Ovo ubistvo je, međutim, samo jedno u nizu nasilja nad ženama.

U dekretu novih vlasti naređeno je da avganistanske studentkinje moraju da nose crnu abaju sa nikabom koja pokriva lice i pohađaju časove u grupama u kojima su samo devojke.

Borci za ljudska prava zahtevaju jednakost polova.

„Mi samo želimo ista prava kao i muškarci, ili bar ista koja smo imali pod vladom Ašrafa Ganija. Želimo, ako ne možemo da imamo pod talibanima 100 odsto tih prava, da imamo barem 80 ili 50 odsto“, kaže pesnikinja i ženska aktivistkinja Huda Kamoš.

Obični građani ne mogu da prepoznaju ko je taliban, a najviši zvaničnici se često distanciraju od nasilja koje se vrši u ime nove vlasti.

„Bolje je da nose određene uniforme, kako bi mogli da ih razlukujemo od drugih. Sada svako može da natakne turban i kaže da je taliban“, kaže stanovnik Kabula Muhamed Džan.

Više od hiljadu ljudi, Amerikanaca i Avganistanaca sa zapadnim vizama blokirani su peti dan i čekaju dozvolu talibana za poletanje iz zemlje, ali pregovori Bajdenove administracije i vlasti u Kabulu vode se za sada bez rezultata.

Obnovljen je i unutrašnji drumski saobraćaj. Kamiondžije tvrde da je prevoz sada bezbedniji.

„Možemo sada da vozimo i noću i danju. Nema problema. Nema straha za život. Nekada je to bilo vrlo opasno“, kaže Jakubi.

Obični Avganistanci ipak najviše očekuju od konsolidacije banaka i zaustavljanja rasta cena. Sada je moguće podići samo 200 dolara, što uz deficit robe, život u gradovima svodi na bedu postameričkog Avganistana.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Makar 50 razloga zašto je detinjstvo nekada bilo srećnije

Makar 50 razloga zašto je detinjstvo nekada bilo srećnije

Rusije zbog pokušaja da se dođe do informacija o nemačkim političarima

Sajber napadi – Rusija pokušala da dođe do informacija o nemačkim političarima