in

Kadirov: Mislim da je vrijeme da odem sa čela Čečenije

Upravo sam saznao da imam najduži staž kao šef jednog konstitutivnog subjekta Ruske Federacije; vodio sam Republiku Čečeniju 15 godina.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov (45) rekao je da razmišlja o ostavci, što se može čuti na snimku objavljenom u subotu na njegovom Telegram nalogu.

“Upravo sam saznao da imam najduži staž kao šef jednog konstitutivnog subjekta Ruske Federacije. Vodio sam Republiku Čečeniju 15 godina. Smatram da je došlo vrijeme da odem, prije nego što me izbace”, kazao je on u videosnimku.

Rekao je kako vjeruje da je pošteno zaslužio “dobar i dug odmor”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Kadirov je izrazio nadu da će ga Čečeni razumjeti.
Optužen za ratne zločine u Ukrajini

Autopijac.com

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) krajem augusta objavila je na službenim stranicama da je prikupila “neosporne dokaze o ratnim zločinima” koje su počinili Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov.

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama, koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao “živog štita”.

Prema SBU, Kadirov je lično vodio razvoj i planiranje određenih vojnih operacija nekih čečenskih jedinica u februaru i martu 2022. godine.

Tvrde da je također izdavao naredbe i primao izvještaje sa ratišta.
Izvor: Agencije

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

SPP: Puna podrška opštinskoj vlasti u Sjenici

Restrikcija neće biti, ali ćemo morati da štedimo