in

Jevrejska teroristička tvorevina Izrael najavila izgradnju oko 1.300 kuća za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali

Autopijac.com

Kako je navedeno objavljeni su tenderi za nove kuće u sedam jevrejskih naselja.

To je prva najava takve izgradnje otkako je Džozef Bajden, koji je izrazio protivljenje širenju jevrejskih naselja, postao predsednik SAD u januaru, ocenjuju izraelski mediji.

Ministar gradjevinarstva i stanovanja Zeev Elkin izjavio je da se ostvaruje ono što je obećano i jačaju i šire se naselja u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) posle „dugog perioda stagnacije“.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku objavili su prošle nedelje da se uskoro očekuje ostvarenje planova o izgradnji više od 3.000 novih stanova za jevrejske naseljenike uz oko 1.300 palestinskih domova.

Prvobitno se očekivalo da planovi za izgradnju budu odobreni u avgustu, ali su odloženi.

Izraelski mediji sugerišu da je premijer Izraela Naftali Benet suočen sa pritiskom predsednika SAD sa kojim se sastao krajem avgusta da ograniči širenje jevrejskih naselja.

Benet, lider desničarske partije Jamina (Desno), već dugo se zalaže za širenje jevrejskih naselja i oštro se protivi osnivanju palestinske države.

Autopijac.com

U petak je portparol Stejt departmenta SAD Ned Prajs rekao da je ta zemlja zabrinuta zbog izveštaja o novim planovima za izgradnju u naseljima i pozvao Izrael i Palestince da se „uzdrže od jednostranih koraka koji povećavaju napetost i podrivaju napore za napredak na rešenju sukoba ( po modelu ) dve države“ za pregovaračkim stolom.

U odgovoru na najavu izgradnje poslanik iz levičarske partije Merec,koja je u vladajućoj koaliciji, Moti Raz je izrazio nezadovoljstvo, ocenivši da se zanemaruje ta stranka i skreće više udesno od prethodne vlade.

„Izgradnja u naseljima van Izraela nanosi štetu ugledu Izraela“, ocenio je Raz.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je danas apelovao na zemlje sveta, a posebno SAD da se usprotive Izraelu zbog „agresije“ koju predstavlja izgradnja naselja palestinskom narodu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Abu al Ful je osudio širenje naselja i konfiskaciju palestinske zemlje, označivši je nelegalnom, a najavu izgradnje označio kršenjem medjunarodnog prava.

Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i da istočni Jerusalim bude glavni grad.

Sve te teritorije osvojio je Izrael u Šestodnevnom rat 1967. godine.

Palestinci tvrde da su jevrejska naselja u kojima živi oko 700.000 jevrejskih naseljenika prepreka za mir. Veći deo medjunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Nemačka policija presrela ultradesničare na granici sa Poljskom

Preminuo bivši napadač Novog Pazara