in

Je li nas premalo ostalo u jamama? Čemu ignorisanje presuda i rasizam na vjerskoj osnovi?

Zastupnik Demokratske fronte u Državnom parlamentu Zlatan Begić oglasio se na društvenim mrežama, povodom ponovo iskazane namjere za nametanjem diskriminirajućih odredbi izbornog zakona BiH.

“Diplomacija nije bezuslovno podilaženje i obožavanje stranih ambasadora, birokrata i sl. Politika, također, nije to! Osim toga, nije i ne može biti stvar diplomacije ono što je utvrđeno sudskim presudama – od onih kojima se utvrđuje genocid i UZP, do onih Evropskog suda kojima se utvrđuje teško kršenje ljudskih prava i postojeći aparthejd u BiH”, poručio je Begić.

Evidentno ignorisanje svega toga od strane zapadnih centara moći, dodaje, nije neuspjeh domaće diplomacije, nego je pokazatelj – diplomatski rečeno – elementarne nepristojnosti, a otvoreno govoreći – savremenog barbarizma zapadnog svijeta, vjerske netolerancije/islamofobije, politike aparthejda u BiH (još od prije Daytona pa onda po Daytonu), sve otvorenijeg savremenog rasizma na vjerskoj osnovi (sa srednjevjekovnim korijenima) i duplih standarda koji su, nažalost, duboko ukorijenjeni u zapadnom svijetu – što slučaj BiH zorno pokazuje.

Autopijac.com

“Sve to odavno nadilazi prosto licemjerstvo, ovo je znatno viši nivo poremećaja u sistemu vrijednosti. Dakle, gospodo sa Zapada, zašto demokratija nije za BH narod? Zašto jedni vrijede više, a drugi manje po rođenju? Koji su vaši, a koji nisu? Po čemu to određujete? Je li nas, po vašem ukusu, premalo ostalo u jamama? Znamo mi odgovor na svako ovo pitanje, ali ga konačno hoćemo čuti od vas. Radi historije…”, poručio je Begić.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Zašto se Izrael plaši širenja rata u Gazi?

Deo Ulice “Stefana Nemanje” u centru Novog Pazara zatvoren za saobraćaj do daljnjeg