in

Izraelske aviokompanije dobile dozvolu za let iznad saudijskog zračnog prostora

Izraelske aviokompanije dobile su dozvolu za let iznad zračnog prostora Saudijske Arabije, javljaju izraelski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kanal I24NEWS objavio je u četvrtak da su izraelske aviokompanije El Al, Israir i Arkia dobile odobrenje za letenje iznad saudijskog zračnog prostora, a odobrenje je stupilo na snagu u srijedu.

Saudijska Arabija će također dozvoliti drugim stranim kompanijama da obavljaju svoje letove za Izrael preko njenog zračnog prostora.

Saudijska dozvola će drastično skratiti putovanja iz i prema Izraelu s drugim destinacijama.

Uprava za civilno zrakoplovstvo Saudijske Arabije 15. jula je objavila da će ta zemlja otvoriti svoj zračni prostor “za sve avioprevoznike koji ispunjavaju zahtjeve vlasti za prelijetanje”.

Autopijac.com

Odluka zemlje o otvaranju zračnog prostora za sve avioprevoznike, među kojima će biti i izraelski, došla uoči posjete američkog predsjednika Joea Bidena Džedi.

Nakon odluke, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan je potvrdio da ovaj korak “ne znači uspostavljanje diplomatskih odnosa s Izraelom, niti bilo kakve druge korake”.

Saudijska Arabija nema diplomatske odnose s Izraelom i više puta je izjavljivala da neće normalizirati odnose s Tel Avivom dok se ne riješi palestinsko pitanje.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

AKO VOJSKA SRBIJE DOĐE NA PET KILOMETARA OD GRANICE KOSOVA, NATO DIŽE AVIJACIJU!

Tragedija u Prijepolju, poginuo radnik EPS-a tokom rada na banderi