in

Italijanski vojni analitičar opisao kako bi NATO reagovao u slučaju da Srbija napadne Kosovo

Bivši pripadnik italijanske vojske i stručnjak za NATO vojne snage i odbrambenu strategiju, Thomas Theiner na svome Twitter profilu je analizirao reakciju NATO saveza u slučaju da srbijanske vojne snage pređu na teritoriju Kosova.

Theiner je napisao da smatra da su oficiri Generalštaba Vojske Srbije na sinoćnjem sastanku objasnili Vučiću da bi se u slučaju da naredi napad na Kosovo NATO avioni pojavili iznad Srbije u roku nekoliko sati i započeli bombardovanje.

Dalje, Theiner pojašnjava da bi u roku od 48 sati, 173. zračnodesantna brigada vojske SAD-a bila na aerodromu u Prištini, a da bi padobranska brigada italijanske vojske spustila se na aerodrom u Đakovu koji je upravo izgrađen za tu svrhu.

Autopijac.com

“Dan poslije mehanizovanu brigadu vojske Italije “Pinerolo” ,koja je smještena u okolini Barija, Treća pomorska divizija italijanske mornarice bi svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija do Drača prebacila u roku dva dana,” navodi Theiner.

Od Drača do Mitrovice brigada “Pinerolo” bi vozilima Freccia i lovcima na tenkove Centauro bila prebačena u roku od šest sati zahvaljujući od zapada konfinasiranom autputu A1.
Analitičar zaključuje kako NATO 23 godine planira i trenira odbranu Kosova, i da ukoliko bi Srbija ikada napala na

Kosovo, NATO je spsoban da ih nadvlada u zraku za nekoliko sati i na kopnu za nekoliko dana. Podvukao je da se NATO potrudio da to znaju i srbijanski generali.

(Klix.ba)

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

“Vučić je sinoć dobio jasnu poruku od NATO-a preko oficira Generalštaba Srbije”

Trebamo se probuditi, Kosovo i BiH su sljedeće linije fronta