in

Islamofobija u Indiji, Kini i Istočnom Turkestanu i znaci buđenja u islamskom svijetu

Piše: Yasin Aktay / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Odsustvo željenog nivoa otpora, protesta ili reakcije na nivou islamskih zemalja u odnosu na neprijateljske stavove i sistematske napade na islam, muslimane i njihove svetinje u raznim dijelovima svijeta, nesumnjivo još više podstiče pojavu ovakvih napada.

No, uprkos tome, ako se države koje predstavljaju muslimanske narode, čija brojnost dostiže cifru od 2 milijarde ljudi, ujedine među sobom i stave zaštitu ljudskog dostojanstva i muslimanskih vrijednosti i uvjerenja među svoje prioritete, oni će predstavljati moćno sredstvo odvraćanja i sprječavanja omalovažavanja islamskih simbola i vrijednosti te pokušaja da se krše prava muslimana tamo gdje su oni manjina.

Reakcija islamskog svijeta, u novije vrijeme, pokazala je pravi primjer za to, kroz svoj protest protiv uvredljivih izjava i komentara protiv Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegove supruge, majke vjernika, Aiše, radijallahu anha, od strane zvaničnice vladajuće partije Baratija Džanata (BJP), Nupur Šarma i šefice partijske medijske jedinice za Delhi, Navin Kumar Džindal.

Katar i Kuvajt zvanično su izrazili svoje nezadovoljstvo indijskim vlastima zbog uvredljivih izjava i komentara indijskih zvaničnika o Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, i islamu, pa su ministarstva vanjskih poslova tri zemlje pozvala indijske ambasadore u svojim zemljama, i oni su izrazili svoje gnušanje na ovu islamofobnu retoriku.

Bez sumnje su komentari koje su dale Šarma i Džindal, a koji su puni mržnje, izazvali snažan odgovor u muslimanskom svijetu. U mnogim slučajevima u kojima države i vlade nisu odgovorile, ove inicijative pojedinaca na civilnom ili građanskom nivou izgledaju kao znak vitalnosti i buđenja u islamskom svijetu.

Kada bi islamski svijet bio ujedinjen

Nažalost, nedostatak političkog mehanizma koji bi predstavljao senzibilitet muslimanskog svijeta je srž problema. No, ovi krajnje zli događaji se ponekad mogu pokazati kao prilike koje utiru put dobru. Kao rezultat svih ovih reakcija, vladajuća partija Baratija Džanata (BJP) je neočekivano odgovorila i dala saopćenje da stranka poštuje sve religije, te se oštro protivi svakoj ideologiji koja vrijeđa bilo koju religiju. Stranka je suspendovala Nupur Šarmu kao svog glasnogovornika, a Navin Kumar Džindal je otpuštena s mjesta partijskog referenta za štampu u Delhiju.

Zemlje poput Saudijske Arabije i Bahreina također su izjavile da pozdravljaju ovo distanciranje, iako možda nisu ranije izrazile svoje reakcije. Tako je islamski svijet zauzeo izuzetan i zajednički stav u suzbijanju talasa islamofobije sa svim svojim narodima i državama, uprkos svim razlikama koje među njima postoje, što je Indiju natjeralo da napravi korak unazad.

Naime, ovaj događaj bi trebao poslužiti kao primjer u pogledu mogućnosti stvaranja novog političkog horizonta za muslimanski svijet u rješavanju mnogih drugih pitanja. Nažalost, krv muslimana je najlakše proliti i, da tako kažem, muslimanska krv je najjeftinija krv na svijetu danas, a prava koja se najlakše krše su ljudska prava muslimana.

Ono što je još žalosnije jeste činjenica da same muslimanske zemlje krše prava muslimana i prolivaju njihovu krv, često i više od drugih zemalja. Krv muslimana u Siriji, Jemenu, Libiji i Iraku ne prolivaju vladari drugih zemalja, već se prolijeva kao rezultat sukoba između samih muslimanskih zemalja.

Muslimanske zemlje ne osjećaju ni najmanju odgovornost prema svom narodu u pogledu poštivanja bilo kojeg principa ljudskih prava. Stotine hiljada ljudi su proizvoljno zatvoreni u zatvorima muslimanskih zemalja, bez poštovanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvih zakonskih standarda i normi.

Pa, ako se muslimanske zemlje na ovaj način odnose prema svojim narodima, kako mogu zaštititi muslimane koji žive kao manjine u drugim zemljama.

No, uprkos svemu, moguće je stvoriti novi svijet. Ovaj svijet, prije svega, mora početi sa diskursom koji će biti u znaku poštivanja ljudskog dostojanstva, prava i zakona u ponašanju muslimanskih zemalja prema svom narodu.

Simpozij o Istočnom Turkestanu u Istanbulu

Simpozij Istočni Turkestan, koji je počeo u petak, 10. juna i trajao do nedjelje istog mjeseca, održan je u Istanbulu pod nazivom ”Prva svjetska konferencija podrške pitanju Istočnog Turkestana”, na inicijativu Svjetske unije muslimanskih učenjaka.

Na simpoziju se raspravljalo o svim aspektima teškog kršenja ljudskih prava od strane Kine prema muslimanima u Istočnom Turkestanu. No, mislim da je najvažniji aspekt o kome se govorilo, ravnodušnost muslimanskih zemalja po ovom pitanju.

U stvarnosti, muslimanske zemlje imaju veoma snažan potencijal i Kina ima veću potrebu za muslimanskim zemljama nego muslimanske zemlje za Kinom. Ali muslimanske zemlje toga ili nisu svjesne, ili ne pokazuju stvarni i konkretni interes i prisustvo, jer svaka od ovih zemalja djeluje za sebe. Danas su zaljevske države i muslimanske zemlje u sjevernoj Africi i Aziji postale nezamjenjivi ciljni saveznici za Kinu koja želi izgraditi novi svijet.

Osim ovih odnosa, ove zemlje nikada nisu razmišljale o otvaranju pitanja Ujgura pred Kinu, čak su mnoge od ovih muslimanskih zemalja predale Ujgure Kini nakon što su u njoj boravili kao izbjeglice, a izručenje je bilo bezuvjetno, dok neke od ovih zemalja imaju čak i posebne sabirne centre za Ujgure u ime Kine.

Kina ima svoje argumente po pitanju Ujgura, ali ti argumenti ne mijenjaju činjenicu da postoje sistematska kršenja ljudskih prava, te se ona ne mogu poreći ili sakriti. Ako se ovo pitanje iznese barem kao dosije o kojem će se raspravljati u odnosima s Kinom, Kina će morati razmotriti preispitivanje svoje politike po tom pitanju.

Naravno, prije svega mora postojati zajednička volja, senzibilitet i saradnja među muslimanskim svijetom po ovom pitanju. Nema sumnje da postoji neslaganje među zemljama islamskog svijeta po nekim pitanjima, ali niko ne može poreći da kada se islamski svijet ujedini oko nekih pitanja, on čini snažnu osovinu koja se ne može zanemariti i koja može spriječiti diskriminatorski odnos prema muslimanima.

Ako muslimanske zemlje žele slijediti moguće izglede za formiranje ove korisne osovine, trebale bi poslušati glas koji je iznijela i artikulirala Svjetska unija muslimanskih učenjaka na ”Prvoj međunarodnoj konferenciji podrške pitanju Istočnog Turkestana”, koja je ovog mjeseca održana u Istanbulu.

Izvor:Saff

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Sutra cijelodnevna obustava Pazarište – Sopoćani |

Brisel je upravo lupio prvu rampu Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji