in

Investitori iz Kuvajta žele ulagati u BiH, problem je odnos vlasti prema njima

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) ukupna ulaganja iz Kuvajta u BiH zaključno s 31. decembrom 2021. godine na listi su zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 1,4% u ukupnim investicijama (8,3 milijardi eura ili 16,3 milijardi KM).

Zemlje Bliskog istoka uložile su 920,1 milion KM, odnosno 6,1 posto ukupnog ulaganja u BiH. Najveći iznos iz navedene grupe zemalja ima Saudijska Arabija koja se u decembru 2020. nalazila na trinaestoj poziciji, na listi zemalja najznačajnijih investitora po iznosu investicija u BiH.

Kuvajt se nalazio na četrnaestoj, Ujedinjeni Arapski Emirati na petnaestoj, a Katar na sedamnaestoj poziciji, na listi zemalja sa najvećim investicijama u Bosni i Hercegovini.

Povodom zainteresovanosti kuvajtskih investitora za razvoj poslovanja u Bosni i Hercegovini, za Klix.ba govorio je predsjednik Upravnog odbora Kuvajtskog poslovnog vijeća u BiH Nasser Alshaiji koji se u razgovoru osvrnuo na poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini i potencijale koje država ima.

“Komplikovana politička situacija u zemlji, problemi sa vlasništvom nekretnina, dozvolama za boravak i taksama-porezima, okreću investitore ka širenju poslovanja izvan BiH na susjedne države, tražeći tako povoljnije uslove za poslovanje kod susjeda. Dat ću jedan primjer da je investitor koji je član našeg Vijeća, odlučio da zatvori svoje poslovanje zbog toga što mu vlada nije isporučila sortimente kako bi firma mogla normalno raditi. To je prouzrokovalo da su radnici poslani kućama i isti su ostali bez plate i načina kako da hrane svoju porodicu”, ističe predsjednik Kuvajtskog poslovnog vijeća u BiH.

Naglasio je kako su uslovi u susjednim državama za investitore mnogo bolji.

“Uslovi koje susjedne države nude investitorima su puno bolji. Naša dosadašnja orijentacija prema BIH bila je stvaranje dobre biznis klime za obje strane, međutim ako se nešto ne promijeni bit ćemo primorani da zadržimo postojeće investicije”, rekao je on.

Na kraju intervjua, Nasser Alshaiji se osvrnuo na dosadašnje investicije iz Kuvajta.

“Vlast u BIH nije omogućila adekvatne mogućnosti niti olakšice da se privuče strani kapital, posebno sa Bliskog istoka, zemalja kao što su Saudijska Arabija, Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein, koje su dosta investirale u BIH. Vidljivi projekti su: Sunnyland, Malak Hotel i Malak Farma, Hotel Monti, Sarajevo Waves, SCC itd.”, naveo je Alshaiji.

Također, osvrnuo se i na konkretne projekte kuvajtskih investitora u BiH.

“Poznati projekti i firme kuvajtskih investitora u Bosni i Hercegovini su Sarajevo Resort, klinika SANASA, Bay Hills resort, Elegant House Ilidža, Smart gradnja, AM Farma Nišići, Panamera – apartman hotel i restoran, MPI Pilana Nemila, firme sa nekretninama BMAMQ8, Ali Alkandari and Sons, Caffe CARIBOU kao i HERBAL SPY”, zaključio je u intervjuu za Klix.ba predsjednik Upravnog odbora Kuvajtskog poslovnog vijeća Nasser Alshaiji.

(Klix.ba)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Šaip Kamberi napustio poslaničku grupu sa SDA Sandžaka

Novih 165 sadnica na Rekreacionom centru u Novom Pazaru