in

IMAMO LI RAZLOGA ZA BRIGU? NAUČNICA TVRDI: SOLARNA OLUJA ĆE SUTRA POGODITI ZEMLJU

Zemlja je u martu ove godine pogođena s nekoliko geomagnetnih oluja koje vjerovatno nisu uzrokovali štetu, ali su privukle pažnju zbog potencijalne štete koju bi mogle uzrokovati buduće snažnije oluje. Ranije ovog mjeseca je geomagnetna oluje G1 klase pogodila zemlju uzrokujući sjajne aurore iznad Kanade, a jedini problem je što niko nije uočio ovu oluju sve dok nije bilo prilično kasno.

Prije nekoliko dana ogromna sunčeva pjega i filamenti na solarnoj površini zabrinuli su astronome zbog mogućih solarnih baklji usmjerenih prema Zemlji i izbacivanja koronalne mase (CME), što bi moglo dovesti do nestanka električne energije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je saopćeno da je masivna solarna baklja eruptirala sa Sunca, zbog čega je moglo doći do prekida radija u mnogim dijelovima svijeta. Međutim, u subotu je dr. Tamitha Skov, poznata kao “žena svemirskog vremena”, predvidjela “direktan pogodak” solarne oluje koji će se dogoditi u utorak. Ona je putem društvenih mreža saopćila ove vijesti uz NASA-in video modela predviđanja.

Skov je naučnica u Aerospace Corporationu te nagrađivani naučni edukator.

Direktan pogodak. Filament u obliku zmije lansiran je kao velika solarna oluja i u zoni je udara u Zemlju. NASA predviđa udar za 19. juli – napisala je ona na Twitteru te dodala da bi moglo biti smetnji u GPS-u i amaterskom radiju.

Izvor Hayat

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Ko je srbijanska manekenka koja je izvršila samoubistvo? Proputovala svijet, studirala psihologiju i nailazila na brojne prepreke u karijeri

Novi Pazar: Uhapšen zbog više krađa |