in

Idete li na odmor, a vaše biljke nema ko zalijevati? Evo nekoliko načina na koje im možete osigurati redovnu opskrbu vodom

Autopijac.com

Biljke obogaćuju svaki dom, bilo da se radi o lisnatim zelenim biljkama ili onima koje uljepšavaju vaš prostor živopisnim cvijećem. Ali čest problem koji se javlja tokom ljetnih praznika je nemogućnost zalijevanja biljaka dok ste na putu. Ako ne možete nikoga “unajmiti” da redovno zalijeva vaše biljke, rješenje postoji.

Navodnjavanje biljaka, a da nismo fizički prisutni, zapravo je vrlo jednostavno i možete ih održavati na životu dok se ne vratite s odmora. Za to postoji nekoliko tehnika koje ne zahtijevaju puno vremena i novca, a biljke će vam biti zahvalne.

Zalivanje bocom za vodu

Jedan vrlo praktičan način uključuje plastičnu bocu s vodom, a takvo zalijevanje može potrajati nekoliko dana. Na poklopcima boca napravite tri male rupe, napunite boce vodom, zatvorite čepove koje ste izbušili i okrenite ih naopako, a zatim ih stavite u zemlju pored biljke. Voda će se polako odvoditi u biljku kroz rupe i neće je zalijevati previše, tako da ne morate brinuti hoće li početi trunuti.

Zalijevanje uzicom

Još jedan genijalan trik za zalijevanje biljaka je korištenje kanapa. Izrežite pamučnu kravatu na neku srednju dužinu, jedan kraj stavite u posudu napunjenu vodom, a drugi u zemlju blizu korijena biljke. Čipka će biti natopljena vodom, a zemlja će upiti malo vode iz čipke.

Možete zalijevati nekoliko biljaka iz istog lonca – za svaku pripremite špagu i ubacite je u zemlju. Veoma jednostavno! Pazite da kanap ne visi na dijelu između posude za vodu i biljke, jer će to spriječiti da zemlja povuče dovoljno vlage.

Autopijac.com

Zalijevanje tanjirićem

Najjednostavniji način zalijevanja je tanjurićem, koji je izvrstan i za kućne i za biljke na otvorenom u teglama. Stavite veliku ploču ili plitku posudu ispod tegle i napunite je vodom. Zemlja će po potrebi izvlačiti vodu kroz rupe u tegli. Ako kiša pada u dane kada vas nema, tanjurić će prikupiti kišnicu koju će zemlja moći upiti.

Još nekoliko savjeta za njegu biljke

Iako biljkama treba dnevno svjetlo, uklonite ih u hlad prije putovanja. To će ih zaštititi od isušivanja ili prebrzog gubitka vode. Stavite vanjske biljke u staklenke u kojima je hlad najdulji dio dana.

Prije odlaska na more uklonite sve uvele cvjetove i suho i žuto lišće kako biste biljku oslobodili suvišnih dijelova. Također ih ne ostavljajte na propuhu, već otvorite prozore na kipu da imaju dovoljno zraka. Na zemlju možete staviti slamu, vlažnu mahovinu ili koru drveća, tako da će voda manje isparavati iz zemlje.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Test: Piaggio Beverly S 300 s jednocilindrašem od 25,8 KS novi je kralj asfaltne džungle

Prvi smo testirali omiljeni kombi, novi VW Caddy Life 2.0 TDI po kojem se naziva cijela klasa