in

Hrvoje Šalković otvorio je vrata luksuzno uređenog imanja u blizini Zagreba: Noć u sezoni košta 1500 kuna

“Zaista me zanima šta moj djed misli sada kada sve promatra odozgo, iz oblaka, gledajući sve one danske i njemačke turiste koji dolaze. Vjerovatno se smije, jer su jedini Nijemci koji su svratili u njegovo vrijeme imali vojne uniforme, za Drugi svjetski rat. Rođen je u ovoj kući, sam ju je sagradio, a nadimak mu je bio Puhek, pa smo mi sestra Mirella Fuček i odlučio sam nazvati cijelo imanje Puhek breg – započinje svoju priču za nas Hrvoje Šalković otvorivši nam vrata svog imanja u Krapini.

Čak i kada je bio dijete, tamo je išao sa porodicom, ali ne s radošću. Kaže da je posla uvijek bilo puno, kuća se tih godina već pomalo obnavljala, a on je bio zadužen za košenje trave, orezivanje voćaka, sječu živice. “Nije malo sreće kad imate 18 godina i mamurni ste od sinoćnjeg izlaska, a roditelji vas probude u sedam ujutro jer se kreću po šljaci. Još uvijek radim film o povratku kući nedjeljom popodne, vozimo se autocestom u starom Golfu dvoje, mama, tata, sestra i ja, nogometni prenos na radiju, Dinamo gubi ili pobjeđuje, tata je ljut ili ne , bili su to lijepi dani “, dodaje Šalković.

Ali opet, to je mali dio, većina je prešla na poslovnu stranu. Puhek breg je sada poslovni projekt u koji su uloženi trud i sredstva, dogovorena je poslovno turistička priča.

“Aranžman je trajao oko godinu i po dana, od čega je pola godine otišlo u kuću, a punih godinu dana na tih šest hiljada kvadrata imovine. Taj dio je bio najzahtjevniji, što se tiče bazena, dnevnog boravka, hortikulture, ograde, poravnanja terena. Bila je to mala bol, ali isplatilo se ”, objašnjava.

Moja sestra Mirella Fuček preuzela je glavnu ulogu u aranžmanu. “Ne robujemo rodnim stereotipima, pa smo u potpunosti promijenili stavove od onih koji bi se očekivali. Bavim se prodajom, rezervacijama, agencijama, komunikacijom gostiju i marketingom, a medicinska sestra je zadužena za uređenje, izgradnju i radove. Nije joj problem stajati do blata do koljena i nadzirati radnike i na tome sam joj beskrajno zahvalan. Srećom, ima užasan talenat za uređenje prostora, savršeno oko za detalje i viziju kako izvesti projekt od početka do posljednjeg detalja “, objašnjava Šalković.

Hrvoje Šalković posjetio je Madagaskar: ‘Divite se prirodi, životinjama, ali iznenađuju vas djeca s puškama’

Tako se u kući nalaze obnovljeni ormari stari 85 godina u koje je baka stavila posteljinu. Većina namještaja djelo je lokalnih obrtnika, od propelera u blagovaonici do svih komoda i kreveta. Neki detalji u kući su s putovanja u Aziju, ukrasne lampe su s Balija, komadi keramike iz Vijetnama. Ovih dana očekuje ih obnova bunara starog koliko i kuća.

Kuća ima 80 kvadrata i dvije spavaće sobe za ukupno četiri osobe. Prava magija je tamo. Bazen s prekrasnim pogledom, pet dnevnih boravaka, roštilj, jama, prekrasna noćna rasvjeta, dječje igralište … samo je dio ponude. Namjerno su, kaže, išli na manji kapacitet jer su željeli postići određenu ekskluzivnost. Nerado iznajmljuju kuću samo za vikend, čine to samo u ranoj predsezoni i posezoni. Željeli su goste koji dolaze na sedam, deset ili četrnaest dana i sudeći po prošloj i ovoj sezoni, u tome i uspijevaju. U punoj sezoni cijena je 1500 kuna po noćenju. “Odbijamo upite za djevojačke večeri, jednokratne roštilje i zabave. Naša poslovna politika je drugačija “, jasan je Šalković.

Sivo i bijelo odlaze u istoriju! Danijela Dvornik kuhinju je uredila prema novim trendovima u enterijeru

Kad ne prima turiste, najviše uživa sa sinom Ivanom Maratom. “Često ga vodim ovdje. Zanimaju ga bazeni, trampolini i ljuljačke. Njegova glavna prednost je dabar koji je sagradio branu na obližnjoj rijeci. Nazvao ga je Beaver Brane, pa me često tjera da siđem gledati. Premalen je za ozbiljan posao, ali je vrlo vrijedan, nema mira, kad svi oko njega rade, uzme kantu i zalije cvijeće “, rekao nam je Hrvoje.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Ljepota od koje zastaje dah! Boška Bahtijarević vas uči kako brzo složiti jedinstvene cvetne aranžmane

Vrt u boci! Predivni biljni terarijumi iz ruku mlade Vinkovčanke koja je ljubav prema biljkama naslijedila od svoje bake