in

Hrvatska ometa procesuiranje ratnih zločina

Regionalna pravosudna saradnja u zemljama bivše Jugoslavije ostaje najznačajnije pitanje, kazao je danas tokom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.
Pohvalio je saradnju koju su ostvarile Bosna i Hercegovina i Srbija, ali ne i Hrvatska.

– U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji još uvijek postoji više od tri hiljade osumnjičenih počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koje treba istražiti i procesuirati.

Pomoć mog Ureda ključna je za završetak ovog posla. Naša zbirka dokaza sadrži više od jedanaest miliona stranica svjedočenja, izvještaja i zapisa koji su potrebni nacionalnim tužiteljima. Naše osoblje ima stručno znanje o zločinima i počiniteljima – kazao je Brammertz, predstavljajući izvještaj o radu svog ureda.

Tokom prezentiranja dijela izvještaja koji se odnosi na zemlje bivše Jugoslavije, posebnu je pažnju posvetio saradnji u oblasti pravosuđa, koju je nazvao najznačajnijim pitanjem. Dok je Bosnu i Hercegovinu i Srbiju pohvalio u ovom segmentu, hrvatskim vlastima uputio je kritiku.

– Nedavno je moj Ured omogućio niz pozitivnih pomaka između Bosne i Hercegovine i Srbije. Odgovarajući glavni tužitelji nastavljaju razmjenjivati dokaze i spise predmeta kako bi osigurali veću odgovornost.

Nažalost, obje zemlje imaju velike poteškoće u ostvarivanju saradnje s Hrvatskom. Kao što je navedeno u mom pisanom izvještaju, hrvatska Vlada donosi političke odluke kako bi blokirala pravosudni proces.

Na primjer, tužitelji u Bosni i Hercegovini čekaju na saradnju u više od osamdeset predmeta, od kojih su neki u postupku po sedam godina – upozorio je Brammertz.

Podsjetio je kako je Hrvatska prije desetak godina bila predvodnik u poboljšanju regionalne pravosudne saradnje u predmetima ratnih zločina, ali da danas postoji “dojam da u Hrvatskoj postoji volja da se traži pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti”.

Na kraju je pozvao zemlje bivše Jugoslavije da ostave po strani političke razlike i značajno pojačaju saradnju u potrazi za nestalim osobama.

– Ovo je humanitarni imperativ – zaključio je Brammertz, prenosi N1.

Izvor:Saff

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Brisel je upravo lupio prvu rampu Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Sin nožem usmrtio majku Emiru Šehagić, ženu bivšeg ratnog komandanta iz Kaknja