in

Hoćemo li uskoro raditi ovako? Zagrebački arhitekt, kojeg također voli Luka Modrić, dizajnirao je uredsku kapsulu

Autopijac.com

Kroz istoriju bolesti su često pogađale arhitekturu i urbanizam gradova, kao i način života i rada. Na primjer, epidemije kolere u 19. stoljeću potaknule su izgradnju kanalizacijskih mreža i širokih, ravnih ulica, kuga je redizajnirala izgradnju drenažnih cijevi i temelja kuća kako bi se spriječila zaraza pacovima, te trend izgradnje prozračnih prostora s puno svjetlosti i bez teške draperije na zidovima.možemo zahvaliti strahu od tuberkuloze.

Jednako tako, Covid-19 će utjecati na arhitekturu i dizajn budućnosti, a primjer koji se već može vidjeti su radni prostori. Do nedavno su se popularni uredi “otvorenog prostora” pokazali lošim rješenjem u pandemiji, a opet ne možemo svi raditi od kuće, arhitekti širom svijeta traže rješenja za postizanje maksimalne zaštite u postojećoj infrastrukturi.

Office Shell izrađen je od prirodnih materijala koji se lako mogu reciklirati i postavlja se u roku od 20 minuta, a pruža potpunu ili djelomičnu izolaciju, ovisno o željama korisnika.

Zagrebački arhitekt Darko Špiljarić, Vlasnik kompanije DizzConcept, ponudio je svoju viziju rješenja – Office Shell, kružnu kapsulu koja se postavlja u otvoreni ured i poput školjke otvara i zatvara po potrebi. “Koncept smo počeli dizajnirati prije godinu dana i prva namjera bila je služiti onima kojima je u velikom prostoru s mnogo ljudi potreban mir za koncentrirani rad. Naime, istraživanja pokazuju da se čak 85 posto zaposlenih žali na teške uvjete rada na otvorenom svemirski uredi. Pandemijski koronavirus natjerao nas je da usavršimo ideju i ojačamo zaštitne i sigurnosne elemente unutar kapsule, poput zaštite staklenom pregradom radi lakše dezinfekcije i prolaska zraka iz ventilacijskog sustava kroz UV svjetlost, koja uništava bakterije ” objašnjava Darko Spiljarić, koji je dizajnirao dva modela kapsula: Bio i Win.

Njegove radne stanice od četiri kvadrata nude brojne pojedinačne mogućnosti, poput prilagođavanja temperature, vlažnosti i svjetlosti svakom zaposlenom. Imaju dobru zvučnu izolaciju, stolove čija se visina određuje pritiskom na dugme, a zahvaljujući naponu na tečnim kristalima staklo u trenutku može postati neprozirno. Office Shell nije jedini DizzConcept proizvod koji savršeno odgovara uvjetima pandemije. Njihova vanjska kuhinja Nota, koju su prošlog ljeta postavili na krovnu terasu vile nogometaša Luke Modrića, sjajan je izbor za prijateljsko druženje na otvorenom, jer osim indukcijske ploče za kuhanje, pećnice, hladnjaka i perilice posuđa, ima i bežični internet i zvučnici.

Naši partneri u SAD-u su građevinski investitori i kažu da su se trendovi drastično promijenili zbog pandemije.

Autopijac.com

A njihova višestruko nagrađivana skočna kuhinja Pia – koja kada se zatvori izgleda poput TV ormarića i pretvara se u kuhinju otvaranjem okretnih vrata – trenutno je pravi hit u Americi. “U gradovima veliki stanovi s puno nepotrebnih soba, koje su mnogi kupili samo da bi pokazali bogatstvo, više nisu u cijeni, već manji stanovi po mjeri obitelji. Ekologija je veliki trend, a ove velike stanove treba grijati i hlađen, koji troši ogromne količine energije. “Konzumerizam više nije popularan, minimalizam i jednostavnost vrednuju se kao stil života. Male stanove sada traže oni koji su donedavno živjeli kao tim iz serije” Prijatelji “, u velikom iznajmljeni stan sa zajedničkim prostorijama “, kaže Špiljarić.

Posljednjih godina, kaže, dekorativni zidovi od opeke ili lomljenog kamena, koje je teško očistiti i dezinficirati, vrlo su popularni u stanovima.

U budućnosti će ih zamijeniti lako perivi materijali, pa čak i oni koji su se do sada uglavnom koristili u laboratorijima – poput pladnja čiji je završni sloj tretiran nanočesticama koje djeluju antibakterijski. Iz istog razloga, bakrene ručke i ručke vratit će se u modu. Moderne zgrade će se samoodržavati, tako da u uvjetima bilo kakve katastrofe mogu osigurati vlastitu električnu energiju, vodu i grijanje putem solarnih panela, pročistača vode, sakupljanja kišnice …

Ulazi u kuće i stanove biće dizajnirani tako da cipele i odjeću možemo ostaviti tik do vrata, a hodnici i predsoblja zgrada biti prostraniji. U budućnosti ćemo uz pomoć mobilnih aplikacija otvoriti vrata, pokrenuti lift, upaliti TV i svjetla, odobriti ulaz u zgradu … Većina tih mogućnosti već postoji u tzv. pametne domove, ali pandemija će ubrzati njihovu širu primjenu. Što na kraju i nije tako loše. Baš kao i druge bolesti u istoriji, Covid-19 bi, u nekim sferama, mogao imati pozitivan utjecaj na čovječanstvo.

Pročitajte takođe:

Kada bi zidovi razgovarali: Dizajneri kuća savjetuju kako koristiti pozadinu za osvježavanje doma za nekoliko sati

Prijatelji oživljavaju običaje naših baka: njihovi će jastuci tjerati ružne misli od svih

Nova kreativna košnica na gradskoj kulturnoj sceni: Dvoje umjetnika otvorilo je prostor za kreativno druženje

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Testirali smo ‘dizelaša‘ našeg vremena: Škoda Superb Combi 1.4 TSI PHEV nestvarno malo troši

Testirali smo Renault Clio 1.0 TCe Intens LPG: Plinska čarolija stiže iz ‘Dežele‘