in

HO Hasene organizirala sastanak jetima iz Sandžaka sa donatorima iz Danske i Njemačke

Humanitarna organizacija Hasene je u periodu od 25.10.do 29.10.2021. godine organizirala sastanak jetima iz Sandžaka sa donatorima iz Danske i Njemačke. Trenutno 131 jetim sa teritorije Sandžaka prima mjesečnu stipendiiu Humanitarne organizacije Hasene. Planovi su da se ta brojka u najskorijem roku poveća za još 100 jetima.

Humanitarna organizacija Hasene za stipendije jetima u Srbiji mjesečno izdvaja 4 000 eura, a u Bosni i Hercegovini ta cifra iznosi 8 500 eura. U svijetu Hasene ukupno stipendira oko 10 000 jetima što je na godišnjem nivou 3 500 000 eura u preko 80 zemalja širom svijeta.

Svečani ručak sa jetimima iz Sandžaka se održao u nekoliko sandžačkih gradova, gdje su jetimima uručeni paketi sa hedijama prilagođenim njihovom uzrastu i potrebama.
Zbog epidemiološke situacije u Sandžaku Hasene nije bio u mogućnosti okupiti sve jetime na jednom mjestu, ali su uspjeli posjetiti u svojim domovima ostatak jetima iz Sandžaka.
Najjači utisak na goste iz Njemačke i Danske su ostavili jetimi u Polimljskom područiju u selima pored Priboja, Prijepolja, i Brodareva. Obostrani osjećaj sreće u očima jetima i donatora predstavljali su posebnu emociju koja se rijetko sreće. Jetimi iz udaljenih sela Polimlja su imali priliku da lično upoznaju ljude koji su iako udaljeni svojim imetkom i mislima pomažu njihovo školovanje.

Ovim dolaskom donatori iz inostranstva su, iako nisu dio sandžačke dijaspore pokazali brigu za stanje naših jetima. Nadamo se da će ova posjeta, dodatno motivisati dobrotvore iz Sandžaka, ali i iz sandžačke dijaspore, da se svrstaju u red pomagača jetima i njihovih porodica i zajednički pojačamo brigu o jetimima.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Usame Zukorlić zamjenik predsednika RIK-a

Grad Novi Pazar obezbedio dozvole za korićenje reka u iznosu od SEDAM MILIONA EVRA