HITNO OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE! DRŽAVA DAJE 430 EVRA: Evo ko ima pravo da konkuriše
in

HITNO OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE! DRŽAVA DAJE 430 EVRA: Evo ko ima pravo da konkuriše

Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju, ali neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni. U nekim gradovima već se startovalo, a važno je da će građani imati 21 dan da se prijave.

Šta je potrebno od dokumenata i ko ima pravo na te subvencije?Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu grđana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces.

Preporuka Ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, kao i objekti koji imaju građevinsku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja, mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu – naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.Prema ranijoj računici za prosečan stan od 50 kvadrata stolarija bi koštala oko 860 evra, a država bi subvencionisala 430.Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike, u njemu će se precizirati i subvencija koju žele da dobiju – za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.– Kopija poslednjeg računa za električnu energiju na osnovu koga ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti, korak je i najvažniji – predračun ili faktura, kako je ko naziva, od izvođača radova koji će izvodi radove na energetskoj sanaciji – precizira Macura.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira –potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.Interesovanje građana je veliko i podržavaju zamenu stolarije i starih kotlova koji zagađuju životnu sredinu.Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Dinamik bolji od Novog Pazara

Dinamik bolji od Novog Pazara

Tijana Dapčević: Kako sam smršala 15 kg za tri meseca

Tijana Dapčević: Kako sam smršala 15 kg za tri meseca