in

Historičari o rehabilitaciji Kalabića: Primjer apsurdnosti i skandaloznosti

blank
Foto: Arhiv

Viši sud u Valjevu rehabilitirao je četničkog vojvodu Nikolu Kalabića. Ponovo.

Naime, prije više od pet godina, u maju 2017. godine Viši sud u Valjevu prvi put je rehabilitirao Kalabića. No, Apelacioni sud je ukinuo to rješenje i sve vratio na ponovni postupak. U utorak, 5. jula je okončana rasprava po obnovljenom postupku i sud je istoga dana donio rješenje o rehabilitaciji, prenio je ranije portal Istraga.ba.

“Usvaja se zahtjev za rehabilitaciju pokojnog Nikole Kalabića. Sud je uvažio zahtjev Vesne Dragojević, a sada Kalabić, inače unuke četničkog vojvode Nikole Kalabića. Rehabilituje je sada pokojni Nikola Kalabić i utvrđuje se da su Odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, od 1945. godine, ništavne od trenutka donošenja da su ništavne”, navodi se u Rješenju Višeg suda u Valjevu donesenog 5. jula ove godine.

Dokazani ratni zločinac

Milan Radanović, historičar i istraživač na predzadnjem ročištu procesa o rehabilitaciji Kalabića izio je, kako kaže, dokaze o komandnoj odgovornosti Nikole Kalabića za ratne zločine u Srbiji 1943. i 1944.

“Kalabić je kao komandant Korpusa gorske garde JVuO bio odgovoran za zločine jedinica pod njegovom višom komandom, a postoje dokazi da je sam Kalabić naredio masovni zločin u selu Kopljare kod Aranđelovca 25. decembra 1943. kada su Kalabićevi četnici zaklali 20 i streljali dvoje meštana. Budući da je Kalabićevu odgovornost za pokolj u Kopljarima nemoguće osporiti, sud koji ga je rehabilitovao je pribegao lukavstvu tvrdeći da se taj zločin ne spominje u odlukama Državne komisije iz 1945. koje su oni koristili. Međutim, taj zločin je detaljno istražen i opisan od strane Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Srbije 1945. Sud za to zna jer sam na tom sudu to više puta ponovio“, kaže Radanović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba povodom rehabilitacije Kalabića.

Autopijac.com

Dodaje da ponovljena odluka Višeg suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića predstavlja “još jedan primer apsurdnosti i skandaloznosti Zakona o rehabilitaciji iz 2006. odnosno 2011. godine“.

“Na osnovu tog zakona moguće je rehabilitovati skoro sve ratne zločince koji su ‘bez sudske ili administrativne odluke ili sudskom ili administrativnom odlukom lišena, iz političkih ili ideoloških razloga, života, slobode ili nekih drugih prava od 6. aprila 1941.’ na tlu Srbije (kako se navodi u spornom Zakonu). Da stvar bude apsurdnija, Nikoli Kalabiću nije suđeno, stoga je potpuno besmislen navod u ‘Rešenju o rehabilitaciji’ u kome se konstatuje da se Kalabić ‘smatra neosuđivanim’. Takođe, isti sud je prihvatio tezu da je Kalabić poginuo u borbi 19. januara 1946, što znači da ni po tom osnovu Kalabić nije mogao biti rehabilitovan“, ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Prikrivanje pomoći UDB-i

Dakle, ako je – dodaje Radanović – poginuo u borbi i nije lišen života iz političkih razloga.

“Uzgred, savremena srpska istoriografija, odnosno istoričari Bojan Dimitrijević i Kosta Nikolić dokazali su da je i ta odluka valjevskog suda (o navodnoj Kalabićevoj pogibiji januara 1946) potpuno besmislena i netačna. Tu laž valjevski sud je prihvatio na zahtev Kalabićevih potomaka kako bi se anulirala činjenica da je Kalabić pomogao UDB-i u hvatanju Draže Mihailovića. Budući da Kalabiću nije suđeno, te da strana koja je podnela zahtev za rehabilitaciji i sud koji je rehabilitovao Kalabića smatraju da on nije ubijen – nije bilo moguće rehabilitovati Kalabića čak ni na osnovu skandaloznog Zakona o rehabilitaciji. Zbog toga su se oni koji su ga rehabilitovali dosetili da proglase pravno ništavnim odluke Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1945. koje terete Kalabića za komandnu odgovornost za ratne zločine. Međutim, Državna komisija nije bila sudski organ, niti je Viši sud u Valjevu nadležan za preispitivanje istorijskih događaja. Za to je nadležna naučna istoriografija“, izjavio je Radanović za portal Radiosarajevo.ba.

Historičar Osman Sušić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevo smatra da zvanična politika Republike Srbije jeste historijski revizionizam, te da čin rehabilitacije Nikole Kalabića ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

“Naprotiv, ono nam potvrđuje teze da je Srbija glavni faktor nestabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope i da vlast u Srbiji ni jednog trenutka nije odustala od nacističke, genocidne, velikodržavne politike i prakse i da je i dalje glavni i jedini cilj kreiranje “velike Srbije” ili “srpskog sveta”, što današnji eufemizam za ideju tzv. velike Srbije”, izjavio je Sušić za Radiosarajevo.ba.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

MUP: Požarom kod Novog Pazara zahvaćeno 40 hektara trave i niskog rastinja, na terenu 30 vatrogasaca

Nestala žena iz Novog Pazara! Porodica moli za pomoć! EVO KAKO DA JE PREPOZNATE