in

HDZ i SNSD usvojili Čovićeve izmjene Izbornog zakona BiH u Domu naroda

Kao što se očekivalo, u drugom krugu glasanja u Domu naroda PSBiH usvojen je HDZ-ov prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Za je glasalo 7 delegata, te je postojala i opća i entitetska većina.

Naime, prema propisanoj proceduri, prilikom glasanja u drugom krugu, da bi neki zakon bio “oboren” potrebno je da protiv njega glasa najmanje po dvije trećine delegata iz svakog od entiteta. To znači da protiv moraju biti četiri delegata iz RS-a i sedam delegata iz FBiH.

Kako su SNSD i HDZ, koji imaju po četiri delegata, ranije najavili da će podržati ove izmjene, bilo je jasno da će one biti usvojene u drugom krugu glasanja.

Delegat Denis Bećirović (SDP) je istakao da je HDZ ovakvom procedurom i konceptom pokazao kako to u praksi izgleda preglasavanje.

Autopijac.com

– Poruka HDZ-a je tamo gdje imamo šansu vrlo rado ćemo preglasati druge. Ovaj prijedlog je beskoristan u konačnici. Prijedlog je antiustavan. Ovaj zakon nema nikakvu šansu da prođe u Zastupničkom domu BiH – rekao je Bećirović.

Nakon usvajanja, izmjene Izbornog zakona će biti upućene u Predstavnički dom, gdje će, očekuje se, biti odbačene, s obzirom da HDZ i SNSD u ovom domu nemaju snagu kao u Domu naroda.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Grci u strahu nakon što im je Erdogan zaprijetio ratom zbog militarizacije ostrva

Emotivni susret turskog ljekara s pacijenticom iz BiH koju je operisao prije 27 godina