in

Haradinaj: Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo kao državu

Bivši premijer Kosova i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramush Haradinaj ocijenio je danas kao dobar znak pristajanje na sprovođenje sporazuma o dokumentima, postignutog još 2011. godine, i kao znak svijesti da se dogovori moraju sprovoditi.

“Za žaljenje je to što je bilo potrebno toliko čekati i potrošiti toliko truda i energije za primjenu sporazuma koji omogućava slobodno kretanje gradjana obje zemlje“, napisao je Haradinaj.

On je ocijenio da je strategija Srbije da se sporazumi dešavaju jedan po jedan i da se time dobija u vremenu za usvajanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Prema njegovim riječima, samo uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država može se doći do konačnog dogovora.

“Državni, nacionalni i gradjanski interes Kosova je konačni sporazum o priznanju, koji se može postići samo uz direktnu uključenost Sjedinjenih Američkih Država, bez čije pomoći implementacija sporazuma o identifikacionim dokumentima ne bi ni počela”, rekao je Haradinaj.

Autopijac.com

Ocijenio je da je vrijeme da Srbija prizna Kosovo kao državu.

“Dvadesetak godina je prošlo od stvaranja nove realnosti na Kosovu i više od četrnaest godina od proglašenja Kosova suverenom i nezavisnom državom. Sada je pravo vreme da dijalog predje na drugi nivo i da Srbija prizna Republiku Kosovo”, zaključio je Haradinaj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell saopštio je ranije danas da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, naveo je Borell.

Izvor: Beta

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Vučić: U BiH pišu ludi Vučić sa ludom lezbejkom, a kod nas prosječna plata 635 eura

Hteli u inspekciju kasarni u Novom Pazaru i Raški!