in

Habek: Njemačkoj fale radnici

BERLIN – Njemačkoj će biti potrebna imigracija velikih razmjera kako bi se spriječilo da ozbiljan nedostatak radne snage potkopa produktivnost i ugrozi uspješnu energetsku tranziciju, izjavio je ministar ekonomije Robert Habek povodom demografske krize s kojom se suočava najveća evropska privreda.
„Danas imamo 300.000 nepopunjenih oglašenih radnih mjesta i očekujemo da će se taj broj popeti na milion i više. Ako ne zatvorimo taj jaz, imaćemo stvarne probleme s produktivnošću“, rekao je Habek, lider Zelene partije, na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.
Mada bi poboljšanje obuke i fleksibilnost na spajanju radnog mjesta i porodice bilo od pomoći, veća imigracija će biti od suštinskog značaja za radna mjesta „inženjera, zanatlija, negovatelja”, ocijenio je on.
“To moramo da organizujemo“, rekao je Habek, koji je i vicekancelar u novoj tročlanoj nemačkoj vladajućoj koaliciji, na čijem je čelu socijademokrata Olaf Šolc.

Njemački ekonomski institut procjenjuje da će se radna snaga ove godine smanjiti za više od 300.000 ljudi, jer ima više starijih radnika koji odlaze u penziju nego mladih koji ulaze na tržište rada.
Očekuje se da će se taj gep do 2029 godine povećati na više od 650.000, što će rezultirati ukupnim manjkom ljudi u radnom uzrastu do 2030. godine od otprilike pet miliona. Ipak, broj zaposlenih Nemaca porastao je na skoro 45 miliona u 2021. godini uprkos pandemiji korona virusa.


Višedecenijske niske stope nataliteta i neujednačenost imigracije, kao i sve izraženiji manjak radne snage predstavljaju demografsku tempiranu bombu za njemački javni penzioni sistem, u kojem teret finansiranja penzija rastuće armije penzionera, čiji se životni vijek produžio, pada na pleća sve manjeg broja zaposlenih.
Vladajuće stranke su se tokom koalicionih pregovora složile da smanje prepreke za dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva i da raznim mjerama, uključujući povećanje minimalne zarade na 12 evra po satu, ponovo učine Njemačku privlačnom za strane radnike.
Tanjug

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Bivši sarajevski policajac: Ako ikome u RS-u zafali dlaka s glave, krećemo istog časa

OTPUŠTALA SAM SARADNIKE I AKO ME POPREKO POGLEDAJU! Emina priznala da je bila BAHATA – “Sada se kontrolišem”