in

GUTATE LI KOŠTICE KADA JEDETE TREŠNJE? Doktorka Bulat otkriva strašne posledice, kojih nismo ni svesni

Od lekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cele – sa sve košticama. To nije nimalo naivno .

Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, čuli smo da ljudi masovno ne bacaju koštice, već ih gutaju. I to ne jednu, dvije koje slučajno zapadnu. Koliko to može da bude opasno objašnjava gastroenterološkinja dr Vladislava Bulat.

Od lekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cele – sa sve košticama. To nije nimalo naivno.

“Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem”, kaže dr Bulat.

Autopijac.com

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

“Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih”.

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.

Doktorka napominje da zato bilo koje koštice jednostavno treba izbegavati. Osim toga, kaže i da posebno treba biti obazriv sa aronijom.

“Aronija se ne ubraja direktno u koštičavo voće, ali mnogi ne znaju da maksimalno treba da pojedete 10 bobica jer su u suprotnom moguća vezana creva”.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Dodik: Nikada neću dopustiti da BiH pošalje pomoć Ukrajini

UHAPŠEN POLICAJAC! Pronađeno više od 30 kilograma droge u Prijepolju