in

Gradonačelnik sa saradnicima obišao porušene spomenike na Šestovu

NOVI PAZAR – Gradonačelnik Nihat Biševac i zamenik gradonačelnika Igor Novović sa saradnicima, jutros su obišli pravoslavno groblje Šestovo gde je nekoliko nadgrobnih spomenika porušeno i oštećeno. Oni su tom prilikom razgovarali sa sveštenicima protojerejom stavroforom Tomislavom Milenkovićem, starešinom Petrove crkve i protojerejom Slobodanom Đorićem, starešinom crkve Sveti Nikola, koji su izrazili žaljenje zbog ovog nemilog događaja, ali i nadu da će nadležni organi što pre rasvetliti ovaj slučaj i počinioce kazniti.
Iako se još uvek ne zna kako je tačno došlo do skrnavljenja spomenika, pretpostavlja se da je u pitanju ljudski faktor jer se na spomenicima vide tragovi blatnjave obuće, što ukazuje na to da je neko namerno rušio spomenike. Istraga, koja je još uvek u toku, pokazaće o čemu se radi.

Autopijac.com

Da podsetimo, vernici su u petak primetili da su spomenci oštećeni i porušeni, obavestili policiju koja je odmah izašla na lice mesta i izvršila uviđaj. Inače, ni na muslimanskim, a ni pravoslavnim grobljima u Novom Pazaru, nadgrobni spomenici uglavnom nisu na meti vandala. Jedan od poslednjih skandala ovog tipa desio se pre 6 godina i to na Gazilaru, jednom od muslimanskih grobalja. Tada je oštećeno 34 spomenika a oštetila su ih dva stanovnika Tutina koji su, brzom reakcijom policije otkriveni i kažnjeni za počinjeno delo.

Obnavljanje oštećenih spomen obeležja tada je pomogla Gradska uprava, a kako je jutros rečeno prilikom obilaska groblja Šestovo, i u ovom slučaju Gradska uprava će finansirati obnovu spomenika porodicama koje su pretrpele navedenu štetu.

RTVNP

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Tragedija u BiH: U požaru smrtno stradalo šest osoba

Protest u Baru zbog smrti porodilje: Svi smo mi Ajla