GOOGLE KAŽNJEN SA 176 MILIONA USD: Korištena dominacija na tržištu za blokiranje alternativnih verzija Androida

Google je sputavao svoje konkurente terajući proizvođače da potpisuju ugovor protiv fragmentacije (AFA) kao uslov za ključne ugovore koji se potpisuju za licence za Play Store. Pod AFA, proizvođači nisu smeli da na svoje telefone, pametne satove i pametne televizore stavljaju modifikovane verzije Android OS-a. Na taj način je Google osiguravao svoju tržišnu dominaciju na tržištu mobilnih operativnih sistema.

Pored kazne koju je KFTC izrekao, Google je dobio zabranu da primorava proizvođače pametnih telefona da potpisuju AFA ugovore, omogućavajući im da koriste prilagođene verzije Android operativnog sistema na svojim uređajima.

Jedan primer je Samsung koji je 2013. godine predstavio svoj pametni sat sa prilagođenom verzijom operativnog sistema, da bi se kasnije prebacio na drugi OS, nakon što ih je Google podsetio na odrednice potpisanog AFA ugovora.

Posledica ove Google politike je ta da su Amazon i Alibaba odustali od razvoja svog poslovanja u sferi mobilnih operativnih sistema zbog Google stava. Sa druge strane, veliki proizvođači Južne Koreje, Samsung i LG imali su probleme sa predstavljanjem pametnih satova i zvučnika koji su se oslanjali na prilagođene verzije Android operativnog sistema.


Izvor: mondo.rs

Južna Koreja je ovog meseca i zvanično usvojila zakon koji dozvoljava korisnicima pametnih telefona da razvojnim timovima igara i aplikacija plaćaju direktno, zaobilazeći na taj način dodatne namete od strane Play Store i App Store koje naplaćuju Google i Apple.

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts