in

GLINA SINKLER PROLAZI: Pronalazač računara ZX Spectrum, električnih bicikala i prvog kalkulatora preminuo je u 81. godini života

Klajv Sinkler nije bio zainteresovan samo za elektroniku, već je u njoj video potencijal i za drastično smanjivanje fizički i softverski.

Čuveni izumitelj i osnivač kompanije Sinclair Research, ser Klajv Sinkler, preminuo je u 81. godini života, kako je objavljeno nakon duge bolesti.

Sinkleru možemo biti zahvalni za dosta stvari.

On je kreirao džepni kalkulator, a generacije su odrastale na čuvenom ZX Spectrum računari, koji je svojevremeno bio najprodavaniji na svetu.

Naravno, tu su i ZX80 i ZX81 računari koji su imali dosta inovacija, ali i značajno nižu cenu u odnosu na konkurente tog perioda. ZX Spectrum 16K, koji je posebno bio popularan u Velikoj Britaniji početkom 1980-ih, koštao je 125 funti, dok je Apple samo nekoliko godina ranije lansirao Apple II za 1.298 dolara.

Klajv Sinkler je imao puno ideja iz različitih oblasti, koje je pokušavao da donese pred čovečanstvo, neke sam, a neke sa svojom kompanijom, među kojima se ističu džepni televizor ili električni tricikl. Sinkler se, zapravo smatra pionirom električnog transporta, jer je upravo on razvio električni tricikl C5 1985. godine. Ostao je posvećen električnim biciklima i radio na njima i narednih decenija, a model Sinclair Zike iz 1992. godine bio je daleko ispred svog vremena.

Ostaće upamćen i po tome što je odbijao da koristi internet i zalagao se za minimalno mešanje državne uprave u britansku i IT industriju uopšte, za koju je bio uveren da i dalje stvara najbolje inženjere.

Za doprinos razvoju britanske industrije Klajv Sinkler je 1983. godine dobio i počasnu titulu i postao ser.

Izvor: mondo.rs

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Izetbegović: Očekujemo samo da Srbija pusti smirom BiH i branioce BiH

FOTO: Shutterstock

Razlozi privlačenja “oštećenih” muškaraca