in

Gaće i čarape se ne peru zajedno

Saznajte zašto se gaće i čarape ne peru zajedno!

Izvor: Shutterstock/AndreyCherkasov

Da li i vi perete donji veš i potkošulje zajedno sa čarapama? Velika greška, kažu stručnjaci! Nekada davno su se ova dva odevna predmeta čak u ručno prala odvojeno, u zasebnim posudama, a postojao je dobar tazlog za to.

Ako nemate noviju mašinu za pranje veša, moguće je da se desi da se sitni komadi, kao što su čarape ili minijaturne gaćice zaglave u bubnju. Ne samo da ćete uništiti omiljeni deo odeće, već ćete i potencijalno pokvariti mašinu.

Međutim, nije to ono što stručnjake brine. Oni upozoravaju na moguće zdravstvene probleme… Istovremeno pranje gaćica, brushaltera, i potkošulja zajedno sa čarapama (u kojim najčešće provedemo ceo dan) nije poželjno iz higijenskih razloga. Stručnjaci upozoravaju da se tako uvećava rizik od širenja bakterija i drugih patogena.

Da bi se virusi i mikrobi u potpunosti uništili, temperatura vode mora da bude najmanje 60 stepeni. Gljivice se uništavaju tek ako je temperatura vode (sa deterdžentom) preko 80 stepeni, i to posle 20 minuta. Dakle, ako ste mašinu uključili na štedljivi režim, nećete rešiti problem.

MONDO

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Pogledajte fotografije razorenog ukrajinskog grada

VJEROVALI ILI NE – Direktor osnovne škole u Štavlju Miljojko Jelić priznao da je nepismen