in

Francuski parlament postupanje kineskih vlasti prema Ujgurima nazvao genocidom

Francuski parlament u četvrtak je osudio kineske vlasti za genocid nad svojim ujgurskim muslimanskim stanovništvom, u rezoluciji koja riskira zaoštravanje odnosa između Pariza i Pekinga dvije sedmice prije Zimskih olimpijskih igara.

Neobavezujuću rezoluciju, usvojenu sa 169 glasova za i samo jednim protiv, predložili su opozicioni socijalisti u donjem domu parlamenta, ali je podržala i stranka Republika u pokretu (LREM) predsjednika Emanuela Makrona.

U dokumentu se navodi da Narodna skupština “zvanično priznaje nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima kao zločin protiv čovječnosti i genocida”.

Također poziva se francuska vlada da preduzme “neophodne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini” kako bi zaštitila manjinsku grupu u regiji Xinjiang.

Autopijac.com

“Kina je velika sila. Mi volimo kineski narod. Ali odbijamo da se podvrgnemo propagandi režima koji se oslanja na naš kukavičluk i našu pohlepu da naočigled izvrši genocid”, rekao je šef Socijalističke partije Olivier Faure.

On je ispričao svjedočenje preživjelih Ujgura u parlamentu, koji su pričali o uslovima u logorima za interniranje, u kojima muškarci i žene nisu mogli ležati u ćelijama, bili su podvrgnuti silovanjima i mučenju, kao i prisilnoj transplantaciji organa.

Rezolucija je uslijedila nakon sličnog poteza u Velikoj Britaniji u aprilu prošle godine, koji je doveo do osude Kine.

I holandski i kanadski parlamenti nazvali su kineski tretman Ujgura genocidom u februaru 2021., dok je američka vlada isto uradila pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Protesti širom Crne Gore protiv formiranja manjinske vlade

Ljudi ga unajmljuju da ne radi ništa “Odlično sam popunjen, imam tri termina dnevno”