in

Francuski parlament postupanje kineskih vlasti prema Ujgurima nazvao genocidom

Francuski parlament u četvrtak je osudio kineske vlasti za genocid nad svojim ujgurskim muslimanskim stanovništvom, u rezoluciji koja riskira zaoštravanje odnosa između Pariza i Pekinga dvije sedmice prije Zimskih olimpijskih igara.

Neobavezujuću rezoluciju, usvojenu sa 169 glasova za i samo jednim protiv, predložili su opozicioni socijalisti u donjem domu parlamenta, ali je podržala i stranka Republika u pokretu (LREM) predsjednika Emanuela Makrona.

U dokumentu se navodi da Narodna skupština “zvanično priznaje nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima kao zločin protiv čovječnosti i genocida”.

Također poziva se francuska vlada da preduzme “neophodne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini” kako bi zaštitila manjinsku grupu u regiji Xinjiang.

“Kina je velika sila. Mi volimo kineski narod. Ali odbijamo da se podvrgnemo propagandi režima koji se oslanja na naš kukavičluk i našu pohlepu da naočigled izvrši genocid”, rekao je šef Socijalističke partije Olivier Faure.

On je ispričao svjedočenje preživjelih Ujgura u parlamentu, koji su pričali o uslovima u logorima za interniranje, u kojima muškarci i žene nisu mogli ležati u ćelijama, bili su podvrgnuti silovanjima i mučenju, kao i prisilnoj transplantaciji organa.

Rezolucija je uslijedila nakon sličnog poteza u Velikoj Britaniji u aprilu prošle godine, koji je doveo do osude Kine.

I holandski i kanadski parlamenti nazvali su kineski tretman Ujgura genocidom u februaru 2021., dok je američka vlada isto uradila pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Protesti širom Crne Gore protiv formiranja manjinske vlade

Ljudi ga unajmljuju da ne radi ništa “Odlično sam popunjen, imam tri termina dnevno”