in

Festival Mirdita, dobar dan u Beogradu od sutra do 28. maja

BEOGRAD – Deveto izdanje festivala “Mirëdita, dobar dan!” biće otvoreno u Beogradu sutra, 25. maja izložbom “Sve naše suze”, a program će trajati do 28. maja na nekoliko lokacija, najavili su organizatori.

Navedeno je da će festival simbolično biti otvoren “glasovima žrtava donesenim u umetničkoj formi”, jer je, kako je ukazano, danas važnije nego ikada da se čuju, kako bi se razumelo da je mir jedina sigurna opcija za sve.

Festival će predstavljati spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti “u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo”, navodi se u saopštenju.

“Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama”, rekla je predstavnica iz Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići.

Prema njenim rečima, gradjani i gradjanke zaslužuju mir, a ne ksenofobiju i medjusobno nerazumevanje.

“Građani i građanke Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje, kom danas svedočimo”, rekla je ona.

Svečanost povodom otvaranja biće organizovana 26. maja, u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju u 18.00, nakon čega će, od 19.00 biti izvedena predstava “Stifler”.

Predstava kritički promatra moralne standarde koje društva često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala biće odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka.

Na repertoaru je i film “Košnica”, rediteljke Bljerte Bašoli, koji će premijerno biti prikazan beogradskoj publici 28. maja od 20.00 u Jugoslovenskoj Kinoteci.

“Košnica” je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za nagradu Oskar.

Osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri na Sandens festivalu.

Ulaz na projekciju filma, kao i na sve događaje sa programa festivala je besplatan.

Koncert popularnog kosovskog izvođača Špata Dede zakazan je za 27. maj u 21.00, dok će deveto izdanje festivala biti zatvoreno žurkom u XL Baru.

Festival rganizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanska Inicijativa, Foruma ZFD i organizacij Integra sa Kosova.

Beta

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Danas tri mjeseca od početka agresije Rusije na Ukrajinu

Njegovi najbliži saradnici su me primitivno napadali