Ferruccio Lamborghini: od traktora do super-automobila
in

Ferruccio Lamborghini: od traktora do super-automobila

Na jučerašnji dan, 28. aprila 1916. godine rođen je Ferućo Lamborgini (Ferruccio Lamborghini). Da je živ, slavio bi 105. rođendan.

Potiče iz farmerske porodice ali se vremenom ispostavilo da ga mnogo više zanimaju mašine nego obrada zemlje.

Kada je počeo II Svetski rat, uveliko je bio iskusan mehaničar. Bio je stacioniran na Rodosu gde je održavao vozila italijanske, nemačke i britanske vojske.

Posle rata otvorio je mehaničarsku radionicu na ostrvu da bi se 1946. vratio u Italiju privučen državnim subvencijama za razvoj posleratne privrede.

Otvorio je radionicu u mestu Cento, gde je održavao vozila i pravio male poljoprivredne maišne. Došao je na ideju da napravi i jeftini traktor za seljake sa malim posedima.

Za prvi traktor poslužio je kao osnova Morris kamion, opremljen isparivačem goriva, što je bio njegov lični izum. Već 1948. je prodao 11 primeraka za vreme lokalnog vašara.

Ovaj uspeh ga je naveo da uloži sve što ima, uključujući i porodičnu farmu kako bi dobio kredit za ulaganje u proizvodnju traktora većeg obima.

Par decenija kasnije stižu i automobili. Logo je nastao 1963. godine kada je Ferućo zamolio Paola Rambaldija da dizajnira zaštitini znak. Jedina sugestija je bila da želi da bude jasno da je vozilo snažno kao bik. Tako je nastao čuveni logo Lamborghinija, na šta je imao uticaj i njegov horoskopski znak. Pgađate – bik.

Ferućo Lamborgini je praktično osnivač kategorije automobila koju danas nazivamo super-automobilima. Prvenac je Miura iz 1966.

Učestvovao je i u razvoju modela Countach, koji se u formi prototipa pojavio 1971. godine. Proizvodio se sve do 1999. kada ga je zamenio Diablo.

Na žalost, nije bio u prilici da bude svedok modernog razvoja kompanije koju je osnovao, s obzirom da je preminuo 1993.

Feruccio Lamborghini
Feruccio Lamborghini
Feruccio Lamborghini

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Izvor: magazinauto.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Ko je veliki umetnik?

Ko je veliki umetnik?

Opel slavi 50 godina od testiranja Elektro GT modela

Opel slavi 50 godina od testiranja Elektro GT modela