in

Facebook uklanja s profila politička i vjerska opredjeljenja

Kompanija Meta je saopćila da će napraviti određene promjene na profilima korisnika u decembru.

Iz Mete je potvrđeno da će s profila biti uklonjenje adrese, seksualna orjetnacija, političko opredjeljenje, kao i vjerska pripadnost, a ove promjene stupaju na snagu 1. decembra. Kao razlog ovih promjena je navedena “lakša navigacija i korištenje” društvene mreže. Oni koji su ispunili neka od ovih polja dobit će notifikaciju o promjeni.

Ostali upisani detalji, poput kontakata i statusa veze bit će zadržani. Facebook je omogućio preuzimanje kopije podataka s Facebooka prije 1. decembra za one koji ih žele sačuvati, a i dalje će biti omogućena kontrola nad onim šta pojedini korisnici vide na profilu.

Autopijac.com

Ovaj potez Mete neće imati posebno praktičan utjecaj na korištenje Facebooka osim što će se smanjiti “scrollanje” u sekciji “kontakti i osnovne informacije”, ali bi mogao promijeniti stavove prema privatnosti. Facebook je uvrstio ove sekcije u prvim danima društenih mreža kada su korisnici bili spremniji dijeliti svoje osjetljivije detalje.

Međutim, privatnost je danas velika briga, a Meta je tome u proteklim godinama posvetila više pažnje te se posvetila privatnim chatovima i poboljšanju sigurnosti. Ljudi su danas manje naklonjeni dijeljenju informacija na profilima u eri kada su uhođenje i zlostavljanje na internetu previše učestali.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Husen Memić posjetio štand TO Novi Pazar na Sajmu turizma

Usame optužio Muratovića za kupovinu glasova, Muratović odgovrio: LAŽEŠ IDEMO NA POLIGRAF